Lokaltidningen Kanalen 1
4 LOKALTIDNINGEN KANALEN I ÖSTERÅKER • NR 5 • VEC
KA 5 • TISDAG 30 JAN • 2024 • ÅRG 29 samhälle &politik TIPSA REDAKTIONEN! Du är alltid välkommen att tipsa redaktionen eller skicka in egna texter och bilder. Vi förbehåller oss rätten att välja ut lämpligt material samt att korta ner texter. E-post: redaktionen@fixmedia.se TÄVLINGEN MED ATT MINSKA SIN KLASS MATSVINN pågår i tre veckor åt gången, en lägre tid för att få chans att etablera ett nytt beteende hos eleverna. LÄRARNA Evelina Claesson och Pua Övergaard har planerat och genomfört matsvinnstävlingarna på Fredsborgskolan. Skola kämpar mot matsvinn n ÖSTERÅKER Två gånger har Fredsborgskolan anordnat tävlingar för att minska matsvinn. Resultatet av tävlingarna har blivit minskade mängder slängd mat även på lång sikt. Att slänga bort mat är varken bra för klimatet eller ekonomin. I ett försök att få elever att slänga så lite som möjligt av lunchmaten startade Fredsborgskolans högstadium en tävling för att minska just matsvinnet – Svinnkampen. Idén kom från skolans hem- och konsumentkunskapslärare Pua Övergaard. – I mitt ämne finns mycket FÖRSTA PRIS går till den klass som haft minst matsvinn – en guldfärgad avfallsbehållare med insektssnacks samt ett musei- och restaurangbesök. material kring matsvinn och hela höstterminen arbetade eleverna inom temat. Där kom också tanken om att ha en tävling, säger Pua. Tävlingen har genomförts två gånger – förra våren och i höstas. Tävlingen, som pågår i tre veckor, går till så att varje klass har ett eget kärl i matsalen där de slänger sina rester. I slutet av varje dag samlas avfallspåsarna in och vägs. Vikten förs i sin tur in i ett dokument. Lärare och personal höll koll vid stationen där elever slängde rester, för att se till att ingen fuskade. Skulle fusk upptäckas får den elevens klass ett påslag på 200 gram. – Genom att ha en sådan här tävling kan vi få elever engageVisitkort från EXPERTERNA AkersBärgarn STHLM NORRORT BÄRGNING – TRANSPORTER STARTHJÄLP – ASSISTANS Bärgning dygnet runt 08-181 181 • info@akersbargarn.se 010-470 10 00 securitas.se Din självklara leverantör inom säkerhetslösningar. 08- 540 883 00, info@fixmedia.se Vi hjälper Dig med allt från att forma idén till en färdig trycksak eller ett evenemang. rade och visa vad eleverna själva kan göra i sin vardag för klimatet. Förhoppningsvis ger vanan med att minska sitt matsvinn här på skolan ringar på vattnet och de börjar göra likadant hemma, säger svenskläraren Evelina Claesson som tillsammans med Pua Övergaard planerat och genomfört tävlingarna. Den klass som vann höstens tävling gjorde det med 700 grams marginal till klassen som kom tvåa. Det var en klass från årskurs sju, Delta, som flera dagar hade noll gram svinn. De var till och med så dedikerade att de hjälptes åt att äta upp från varandras tallrikar. Vinnarna belönades med en guldig kompostbehållare och klassen fick även åka iväg en dag och få en guidad visning på Tekniska museets utställning ”Zero City” följt av ett besök på restaurang K-märkt. Där fick de avnjuta deras lunchbuffé. K-märkt är en restaurang som varit med och tagit fram filmer med UR, bland annat ”Härifrån till HållLina Abrahamsson redaktionen@fixmedia.se barheten om matsvinn”. – På restaurangen kom ägaren Jens Dolk ut och berättade om hur de jobbar med hållbarhet. Det var väldigt uppskattat bland eleverna, säger Evelina. Mellan tävlingsperioderna har skolan fortsatt att kontrollera matsvinnet för att se om tävlingarna gett förändringar i det långa loppet. Det som framkommit är att skolan minskat svinnet med tre kilo mellan tävlingarna. Skolan planerar att genomföra tävlingen varje läsår på hösten för att inspirera alla nya elever. I framtiden vill man även försöka att ha en dialog med matleverantören Stor & Liten Catering, för att påverka dem att minska sitt svinn. – Tävlingen har varit uppskattad och gör det tydligt för eleverna att varje enskild individ gör stor skillnad, avslutar Pua. FAKTA: MATSVINN • En tredjedel av maten som produceras i världen äts inte upp. • Man brukar skilja på matsvinn och det oundvikliga matavfallet, som kaffesump och kärnor. • Varje år slängs 19 kilo ätbar mat per person. Det motsvarar över 40 måltider. • Utöver de 19 kilona som slängs i soporna hälls ytterligare 18 kilo mat och dryck ut i vasken. • Uppskattningsvis slängs mat för mellan 4 000 – 6 000 kronor varje år och person. • Matsvinnet står för åtta till tio procent av alla utsläpp av växthusgaser. • Om man såg på matsvinnet som ett land skulle det vara den tredje största utsläpparen av växthusgaser efter Kina och USA. • För att minska matsvinnet kan man bland annat bli bättre på att laga restmat, börja lita på sina sinnen mer istället för att bara gå på bäst före-datum och planera inköpen. Källa: Naturskyddsföreningen KONTOR • IT • SERVICE Foto: privat Foto: Lina abrahamsson