Lokaltidningen Kanalen 1
2018 • ONSDAG 14 MARS • VeckA 11 • NR 11 • Kanale
n i ÖSTeRÅKeR OCH VaXHOlM familj &porträtt 15 I HOnUnGen finns det en massa nyttigheter som saknas i raffinerat socker. Men använd honung som en medveten krydda, honung är sötare än socker så man behöver inte så mycket. ARkivBild: chARlottA lAmBeRtz Majs magiska femma nÄr maJ ÖsTBerG rUnDqUIsT föreläser i skolor har hon med sig sin sockerutställning, för att visa hur mycket socker det är i olika varor. Foto: monique stAlås höRnsten Mjölk: varav sockerarter ska vara max 5 gram/100 gram mjölk Bröd: varav sockerarter ska vara max 5 gram/100 gram bröd Flingor och müsli : varav sockerarter ska vara max 5 gram/100 flingor ARkivBild: chARlottA lAmBeRtz Bidrottningen som inte gillar socker Det var en längtan till att få komma ut på landet som förde Maj Östberg Rundquist till Rydbo Saltsjöbad 1979. Hon hade länge drömt om att få odla och hade tomatplantor i sovrummet i lägenheten i Stockholm. När hon och den dåvarande hittade maken med en stor gård slog de till. drömhuset trädPå tomten fanns det massor av äppelträd och Maj kände direkt att med så många blommande fruktträd så borde hon ha bin. Numera utbildar Maj andra som vill skaffa bin. Maj har ett helhetstänk i allt hon gör och följaktligen vill hon ta tillvara allt från sina bin, inte bara honungen. – Jag har kurser i hur man tillverkar hudvård med bivax som grund. Jag experimenterar också med hur man kan tillaga drönarlarverna på bästa sätt, för att slippa slänga dem. Drönarlarverna tas bort som en form av varroabekämpning. Varroa är ett kvalster som angriper bina. Jag har planer på att skaffa höns, dels för att få ägg, dels för att de också kan äta upp drönarlarverna. Jag tar också tillvara på en del av bipollenet, som jag äter för att det är så maJ InTresserar sIG mycket för det dolda sockret. Det socker som finns i produkter som inte behöver vara sötade så som charkuterier och majonnäs. Hon vill öka medvetenheten hos människor så att när de äter socker är det ett medvetet val. Foto: monique stAlås höRnsten nyttigt, säger Maj Östberg Rundquist. Maj är utbildad måltidsekolog och är väldigt intresserad av matens väg från jord till bord och tillbaka igen. Hon engagerar sig också mycket i socker och hur det påverkar kroppen och har skrivit tre böcker i ämnet. – Jag blev intresserad av socker när jag läste en artikel om en mamma som misstänkte att hennes barn åt för mycket sött. Hon gjorde en sockerdagbok och insåg att barnen åt 374 sockerbitar på en vecka. Jag började titta på hur mycket socker det egentligen finns i olika produkter vilket ledde till att jag skrev boken ”Sockerdetektiven – hittar vägen till bättre mat” 2008. Jag föreläser gärna i skolor om socker och för barn har jag sagan om ”Honey och Zacharias”. 2017 kom jag också ut med boken ”Bli sockersmart”, säger Maj. För att underlätta för konsumenter har Maj tagit fram den magiska femman som går ut på att man ska välja produkter där innehållet inte består av mer än fem procent sockerarter. Maj uppmanar alla att läsa på paketen när de handlar. Hon tipsar om att man kan lära sig ett nytt livsmedel varje gång man handlar. Se faktaruta. – Vi människor har en tendens att gilla söta saker. Fostervattnet och modersmjölken är söta och i naturen är söta saker oftast ofarliga att äta. Det är bättre att söta Johannespassionen av J S Bach Konsert Söndag 18 mars kl. 18.00 Österåkers kyrka Kl. 17.30 Konsertintroduktion med Lena Walderfelt Ulla-Carin Börjesdotter, sopran Anna Zander, alt Fredrik Strid, evangelist Johan Wållberg, Kristus Arne Lundmark, Pilatus Kammarkören Non Silentium Österåkers Kammarorkester på barockinstrument Urban Westerlund, dirigent www.svenskakyrkan.se/ osteraker med frukt istället för socker eller använda honung. I honungen finns det en massa nyttigheter som saknas i raffinerat socker. Men använd honung som en medveten krydda, honung är sötare än socker så man behöver inte så mycket. Ju mer sött man äter desto mer sött vill kroppen ha. Jag tycker att man ska träna sig på att uppskatta andra smaker så som salt, surt, beskt och umami, säger Maj. Maj lever som hon lär och har helt uteslutit socker ur kosten. Hon försöker äta så mycket närproducerat som möjligt. Det blir mycket grönsaker tillsammans med fisk, fågel och kött. Hon försöker att i möjligaste mån att att laga all mat från grunden. Maj förespråkar Maj Östberg Rundquist Fil kand i måltidsekologi Kostrådgivare Författare Föreläsare aktuell: Med boken ”Bli sockersmart”. Leder också kurser för blivande biodlare och kurser i tillverkning av hudvårdsprodukter med bivax. Föreläser bland annat i skolor om sockrets inverkan och hur maten vi äter påverkar miljön. man väljer näringstät mat i motsats till socker som bara innehåller tomma kalorier. Monique Stalås Hörnsten redaktionen@fixmedia.se