Jaguarmagasinet nr 2/3 1
Jaguarkocken UGNSROSTAD HARE UGNSROSTAD HARE Ingr
edienser: 6 personer Tillagningstid: cirka 3,5 timmar Gör så här: • 1 hare (ca 2 kg) • 2 dl polenta • 2 morötter • 4 gula lökar • 2 vitlöksklyftor • 3 msk koncentrerad kycklingfond • 100 g blåmögelost • 100 g riven parmesan • 400 g kvisttomater • 2 msk tomatpuré • 3 dl vitt vin • 1 kruka färsk timjan • torkad timjan • maizena • vatten • smör • matolja • salt och peppar Sätt ugnen på 200 grader och ta fram den största grytan som du får in i den. Som på italienska lands bygden. Servera detta enkelt och rustikt! Polenta, bitar av hare i tomatskyn samt ugnsbakade tomater. Garnera med timjankvistar. 1. Putsa haren och skär loss låren så att den får plats i grytan. Eventuellt måste du även skära loss bogarna, beroende på hur stor gryta du har. 2. Skala och skiva tre gula lökar, skiva även upp de två vitlöksklyftorna samt morötterna. 3. Smält en stor klick smör och tre matskedar olja i grytan på spisen. Fräs löken, vitlöken och morötterna i grytan, tillsätt 1/3 av timjan från krukan under omrörning. 4. Krydda med salt, peppar och timjan på båda sidorna av haren. Tillsätt lite mer olja i grytan och bryn haren på båda sidor. Är det en liten gryta du har kan du steka i stekpannan och sedan lägga i grytan. Fyll på grytan med 1,4 liter vatten och låt koka upp. 5. Lock på och in i ugnen i ca 2,5-3 timma tills köttet kan lossas från benen. 6. Finhacka en gul lök, fräs hacket i en kastrull med lite olja och tillsätt två matskedar tomatpuré. Tillsätt tre deciliter vitt vin och åtta deciliter fond från grytan. Låt småkoka i ca 15 – 20 minuter, smaka av med salt, peppar och ev. lite socker för att balansera smakerna. Red av med maizena om så behövs. 7. Lägg kvisttomaterna på en plåt, ringla över olja samt salt och peppar. Kör i ugnen ca 15 min tills de börjar släppa vätska. 8. Koka upp åtta deciliter vatten med tre matskedar koncentrerad kycklingfond och en matsked torkad timjan. Tillsätt två deciliter polentamjöl under omrörning. Rör om tills det börjar tjockna, då tillsätter du 100 g smör, 100 g riven parmesan samt 100 g blåmögelost. 9. Skär loss allt kött från sadeln, låren och bogarna på haren. JAGUARMAGASINET.SE | NR.2/3 ÅR 2019 75