NG Malmö 1
Krog HÖRTE BRYGGA Hörte Hamn, hortebrygga.se TVÅ
GÅNGER SOMMARKROGAR Vi besöker två guldkorn till sommarrestauranger som gör sig absolut bäst under industrisemestern. TEXT: PETER STEEN-CHRISTENSEN WEINBERGS HOTELL Idalavägen 33, weinbergs.se En grön oas, bland druvklasar och rapsfält på Skånes natursköna sydkust. Weinbergs Hotell på Idala Gård är en lantlig retreat som mest av allt fokuserar på gastronomi och då först och främst det närodlade. En skånelänga från 1859 med tolv originellt inredda rum i alla ära, men här vill vi främst behandla deras kulinariska färdigheter. Stjärnkocken Simon Weinberg som tidigare huserade på Oslos Bokbacka, och innan det varit på Noma i Köpenhamn och Operakällaren i Stockholm flyttade förra året in på Idala Gård inte långt från Trelleborg med en ambition att driva hotell, vingård med hjälp av Fruktstereo och en restaurang med naturnära meny gärna med råvaror från trakten och allra helst från gården - som honungen från deras egna bin som serveras till frukostbuffén. De odlar så mycket de kan själva på gården och kompletterar det med nära samarbete med lokala bönder. Resultatet är en modern och rustik gårdsbistro med en meny som varierar utifrån säsong och de råvaror som är tillgängliga. A la carte-menyn ändrar sig därför nästan dagligen men de lovar att det finns något för alla. 82 NÖJESGUIDEN | NR 6, 2021 Hörte är litet. Mer några utspridda hus längs vägkanten utanför Abbekås än en regelrätt by. Längs kustremsan ser man folk i vadarbyxor som ivrigt eller ibland helt tvärtemot ivrigt försöker fånga öring. Tiden går långsammare här, och det känns som ett bra andningshål för människor med en lite mer stressad vardag. Bland de nämnda utspridda husen hittar man ett vitkalkat hus nere vid hamnen som idag fungerar som en magnet för kulinariskt lagda skåningar eller Skånebesökare. När Hörte Hamnförening uttryckte önskemål om att ha en levande hamn, där de hoppades att ett par regelbundet gästande påfåglar och en och annan säl inte skulle vara de enda besökarna så var kanske inte en turistinvasion vad de syftade på. Och det är heller inte vad som hänt, men restaurangen Hörte Brygga har i alla fall satt den lilla hamnen på kartan. I gamla tider så röktes det ål här, och medan både ålfisket och rökt ål är ett minne blott så lever traditionen med rökt mat vidare genom Hörte Brygga vars rökmeny har slagit på trummor och blåst i trumpeter över halva jordklotet. Själva medger de att de inte är för alla. ”Ibland luktar det tång, ibland luktar det rök”, som de formulerar det. De är kända för att servera saker som är rökt, rått, syrat, syltat, saftat, inlagt, långkokt, bryggt, jäst och cirkulärt och deras nollvision gällande matsvinn betyder att allt på djuren kan hamna på tallriken precis som grönsakerna tillagas från rot till blast, dessutom innebär det att de försökt hitta den optimala storleken på en lagom portion. Majoriteten ska bli mätt, och de fantastiska råvarorna ska inte landa i skräpkorgen. ”Är du atlet eller storätare, säg till!”. Framförallt vill de servera det bästa ur den skånska myllan, vildplockat eller genom samarbeten med ambitiösa bönder och odlare. Med nivån på råvarorna så menar de att det inte finns någon anledning att krångla till det. Och de har såklart rätt. Dagtidens korg med smaker ämnade för delning i sällskapet och kvällstidens rökmeny med fyra rätter tillagade över öppen eld är på olika sätt lika mycket kulinariska pärlor och anledningen till att Hörte Hamnförening kan sluta drömma tillbaka till yrkesfiskets tid eller på annat sätt önska sig en mer levande hamn. ”En lantlig retreat som mest av allt fokuserar på gastronomi”