NG Gbg 1
Mat ÄR VÄXTBASERAD MAT DET NYA? Har du bläddrat i
något matmagasin det senaste har du garanterat sett Therese Elgquist gröna matskapelser. För Nöjesguiden förklarar hon vad det är hon egentligen sysslar med och varför växtbaserat är bättre än vegansk kost. TEXT: FELICIA GAUFFIN JATTA FOTO: FANNY HANSSON THERESE HAR PRECIS tränat och är lite rödlätt om kinderna efter kylan utanför. Hon står vid micron i det rosa kontorshotell hon hyr en flexplats på. Det hon har på tallriken ser inte så mycket ut för världen, men hon förklarar hur näringsrikt det är. – Det är massa olika lunchlådor som blev ett ihopplock, säger hon och sneglar ned på tallriken: – Det är morotskräm med citron, bakad pumpa, falafel gjord på gröna ärtor och lite rårivna grönsaker. THERESE KALLAR SIG själv för “food creator” och “food stylist” som enkelt och snabbt blir översatt till matkreatör. Det var under en praktikperiod på ICA:s kundtidning Buffé som hon fick upp ögonen för yrket. Ett yrke som hon förklarar som kreativt. – Jag har alltid tyckt om att vara i köket och laga mat. Jag har alltid tyckt om det kreativa. Ett tag hade jag tanken på att bli smyckesdesigner och beställde hem grejer till det, en annan gång var det kläddesigner jag skulle satsa på. Vad innebär det egentligen att vara food creator och food stylist? – Enkelt förklarat så hittar jag på och provlagar recept, stylar matfotograferingar och reklamfilminspelningar, håller föreläsningar och konsultar på olika vis. Bland annat. Dessutom äter jag väldigt mycket god mat, säger Therese och ler. KOSTEN SOM THERESE fokuserar på, både till sig själv och inom sitt arbete, är växtbaserad. Vad gränsen mellan vegansk och växtbaserad kost är tydlig. Hon förklarar att det finns en markant skillnad när det kommer till regler. – I min värld finns det en mycket viktig skillnad och det är att växtbaserad mat är mat som till allra största delen baseras på växter, men det behöver inte nödvändigtvis vara uteslutande växter. Det är okej att blanda upp det gröna med det som faller en i smaken. – Det finns så mycket regler och förhållningssätt i världen så vi 84 NÖJESGUIDEN | NR 4, 2018 behöver inte ytterligare en. Speciellt inte en som handlar om mat då det är så pass känsligt och laddat ämne. HON FÖRKLARAR ATT man måste lära sin mun att känna igen smakerna. Hon ger exemplet ett nyfött barn; när vi föds kan vi bara känna igen söta saker. Den beska, som till exempel finns i ruccola och grönkål, känner många små barn inte igen och tycker därför inte om det. – När man väl har vant sig och sin tunga vid att äta växtbaserat finns det ingen återvändo. Växtbaserad mat kan smaka så otroligt mycket, och olika, beroende på hur du väljer att tillaga och servera den. Det går inte att bli trött på det. DESSUTOM MENAR HON att många är “rätt tråkiga” i sitt sätt att äta växter. Om man istället för att bara kokar en morot i vanligt vatten, kokar den någon minut kortare så den fortfarande har lite tuggmotstånd och sedan ringlar en god dressing över blir det en helt annan grönsak. – Se möjligheter istället för hinder. Har du något tips till någon som skulle vilja börja äta växtbaserat? – Mitt främsta tips är att äta efter säsong, det smakar helt klart bättre, säger hon och fortsätter: – Och tänk utanför boxen. Du kan göra så mycket olika saker med samma grönsak. Börja med någon grönsak du brukar köpa hem och testa att tillaga den på nya sätt! NÄR FRÅGAN KRING varför växtbaserad mat kommer bli det nya kommer på tal hänvisar hon bland annat till forskningen kring vår tarmflora. Forskningen visar att maten vi äter har en stark koppling till inte bara vår fysiska hälsa som man tidigare trott – utan även vår psykiska. – Alla mår bra av att äta mycket grönt och tjänar därför på att äta växtbaserat, vare sig det är veganskt eller med vissa animalier som tillbehör eller smaksättning – inget är rätt eller fel.