Buffé 1
MATCHECK MÅNADENS LÄSARRECEPT FRÅN EN TESTLAGARE
BELÖNAS MED 1 000 KR ELLER TRISSLOTT – DET LÖNAR SIG ATT TESTLAGA Emma Aspegren i Linköping är en av våra mest flitiga testlagare. Hittills har hon kammat hem 400 kronor i matcheckar och trisslotter för 100 kronor. Som bonus har vardagsmaten blivit mer varierad och utmanande – på ett bra sätt. testa rätter jag aldrig annars hade EMMA BOR MED herrkatten Dante i Linköping och jobbar som administratör i Åkerbo församling. Hon följt Testlagarna i Buff é i fl era år och med stort intresse läst vad de tyckt om olika rätter. Nu är hon själv testlagare. – Jag är rörelsehindrad på grund av en cp-skada, så rent tekniskt är det inte jag som lagar maten. Men jag väljer recept, är med i köket, tycker till och kommenterar på webben. Testlagandet har gjort att jag äter mer varierat och utmanas av att kommit på, berättar Emma. Som exempel nämner hon de vegetariska testlagarrätterna och rätter med fi sk och skaldjur. – Nu senast valde jag att testlaga en getostpaj med jordgubbssallad. Den var helt fantastisk men verkligen inget jag hade kommit på själv. Om jag kommer fortsätta testlaga? Absolut! Och om du blir nyfi ken på pajen, håll utkik i nästa nummer av Buff é då vi avslöjar receptet! LASAGNE BIANCO MED ÄRTER OCH SVAMP Värdig utmanare till klassisk lasagne! Låt lite tärnad kassler eller rökt, strimlad skinka fräsa med svampen om du inte vill ha rätten helt vegetarisk. FÖR 4 PERSONER ca 8 lasagneplattor 1 stor gul lök 3 vitlöksklyftor 500 g blandad svamp (t ex champinjoner, skogschampinjoner, shiitake) Emma Aspegren testlagar cirka tre rätter per månad. Det har gett både matcheckar och trisslotter. Vänd och se månadens testlagar kommentarer. SÅ LÄTT BLIR DU OCKSÅ TESTLAGARE Alla som vill kan testlaga i Buffé. Gå in på ICA.se/Testlagarna och anmäl dig. Vi mejlar ut fem nya recept i god tid. Testlaga ett eller flera av dessa och kommentera respektive rätt på webben. Från varje testlagaromgång väljer vi ut fem testlagare som får sina kommentarer publicerade i tidningen. Dessa belönas med 400 kronor vardera i matcheckar. Ytterligare tio testlagare presenteras på webben och får trisslotter för 100 kronor. Gör som Maja SKICKA IN DITT BÄSTA RECEPT SOM TESTLAGARE kan du även dela med dig av egna recept precis som Maja gjort denna månad. Publicerade bidrag får 1 000 kronor i matcheckar. Läs mer på ICA.se/lasarrecept. INSKICKAT AV: MAJA BRANDSTRÖM/25 ÅR/LUND »Min lasagne är enkel men ändå så god! Den påminner mig också om Italien, där jag lärde mig att italiensk mat är så mycket mer än bara tomatsås i olika kombinationer!« 3 dl frysta gröna ärter 2 paket mozzarella (à 125 g) 1/2 dl riven parmesan smör till stekning salt, svartpeppar BECHAMELSÅS 50 g smör 3 msk vetemjöl 6 dl mjölk ev malen muskot GÖR SÅ HÄR: 1. Sätt ugnen på 200°C. 2. Skala och finhacka lök och vitlök. Hacka svampen grovt. 3. Lägg svampen i en stor stekpanna och fräs tills all vätska kokat bort. Tillsätt hälften av lökhacket och 1/2 msk smör. Fräs 3–4 minuter, tills svampen fått lite färg. Ta upp och lägg åt sidan. 4. Lägg resten av lökhacket, frysta ärter och 1/2 msk smör i stekpannan. Fräs ca 2 minuter. Blanda med svampfräset. Krydda med 1/2 tsk salt och 1 krm peppar. 5. Bechamelsås: Smält smöret på svag värme i en kastrull. Vispa ner mjölet och därefter mjölken. Låt småkoka under omrörning tills såsen har tjocknat, ca 5 minuter. Krydda med 1/2 tsk salt, 1 krm peppar och ev lite muskot. 6. Skär mozzarellan i mindre bitar. Smörj en ugnssäker form, ca 20 x 25 cm. 7. Varva ingredienserna i ordningen svampfräs, mozzarella, bechamelsås och lasagneplattpor, översta lagret ska vara bechamelsås. Strö över parmesanen. 8. Grädda ca 30 minuter mitt i ugnen, tills lasagnen fått fin färg. Servera gärna med en fräsch grönsallad. FÖR ALLA? Gör glutenfri: använd glutenfria lasagneplattor och laga en vit sås med toppredning av Maizena majsstärkelse utrörd i kall mjölk. Innehåller laktos och mjölkprotein. Gör äggfri: använd pasta fri från ägg. Känsliga äggallergiker bör välja ost utan konserveringsämnet E1105 Lysozym, t ex svensk hårdost. BUFFÉ 4 • 2 012 29 FOTO EVA HILDÉN SMITH