DT 1
Naturvin vad är det egentligen? Alla pratar om na
turvin, men vad är det egentligen? Kommer inte allt vin från naturen? Det borde innebära att allt vin är naturvin. Eller? Frågorna är många, men Djungeltrumman har satt sig in i saken för att få klarhet i vad begreppet naturvin egentligen innebär. text: Anton Lorentzson illustration: Emelie Carbin Naturvin är ett relativt nytt begrepp, eller fenomen, inom vinvärlden. Rörelsen, om man så vill, startade på 1960-talet av unga vinmakare i den södra delen av vindistriktet Bourgogne i Frankrike. Deras mål var att göra vin som smakade ”som förr” utan några som helst tillsatser eller kemikalier som vi kan hitta i dagens vin. Det var dock först i början av förra decenniet som vinkonsumenter världen över började intressera sig mer och mer för begreppet naturvin. Intresset ökade i snabb takt som en motreaktion på viner som pumpades fulla med smak, sulfiter och socker. En annan bidragande faktor kan ha varit det ökade intresset för hållbarhet. Så vad är då naturvin? Det är inte helt lätt att svara på. Men målet med naturvin är att druvan och dess växtplats verkligen ska kännas i slutprodukten. Detta gör man genom att inte använda växtgifter eller kemikalier på vingården. På så sätt bevaras frodigheten i jorden och man kan använda växtplatsen fler gånger. En annan viktig sak som producenter strävar efter är att ha så lite påverkan på tillverkningsprocessen som möjligt. Naturvinsmakare världen 12 djungeltrumman.se över förespråkar småskalig produktion och så lite mänsklig inblandning och hantering som möjligt. Istället låter man druvan och växtplatsen tala för sig själva. Det finns i dagsläget ingen certifiering eller någon som avgör var ett naturvin är. Vem som helst får kalla sitt vin för naturvin om de vill. Det finns inte heller någon enhetlig definition på vad naturvin är vilket innebär att det är fritt för tolkning om vad som egentligen är, eller inte är, naturvin. Dock finns det punkter och övergripande steg som de flesta producenter är överens om för att ett vin ska kunna klassas som naturvin. Många producenters mål är i grund och botten att minimera användningen av tillsatser och och metoder som kan komma att påverka slutprodukten. Det är därför många inte filtrerar sitt vin, eller tillsätter socker. När det kommer till druvorna så ska de vara ekologiskt odlade, eller allra helst biodynamiskt odlade och såklart obesprutade. De ska plockas för hand och vara noga utvalda. När druvorna är plockade menar många att de ska fottrampas för att