Vårdguiden 1
Hallon- eller blåbärssmoothie 1 person 2 1/2 dl v
aniljyoghurt (eller naturell) 1/2 banan (mogen) 1 dl frysta hallon eller blåbär Mixa ingredienserna. Bananen sötar och de frysta bären gör smoothien kall. Bra mellismat * Nyckelhålsmärkt bröd * Lättmargarin *Mager ost (17 %), skinka, mager leverpastej * Müsli * Gröt * Mjölk * Naturell fil eller yoghurt * Frukt, bär och grönsaker ... och mindre bra Ett enkelt sätt att undvika mättade fetter är att välja magra mejeriprodukter och lätta produkter som skinka, kalkon samt mager ost och leverpastej. Lättmargarin i stället för smör ger mindre mättat fett och mer av det nyttiga omättade fettet. – Många tror att lättmargarin är kemiskt framställt och därmed onaturligt. Det är inte sant. Däremot är det gjort på vegetabiliskt fett i stället för på animaliskt. För att minska på sockret rekommenderar Anna-Karin Jälminger naturella produkter i stället för sötade. – Ofta innehåller livsmedel som marknadsförs till barn stora mängder tillsatt socker och fel sorts fett. Välj naturell yoghurt och fil och smaksätt den själv med färska eller frysta frukter och bär. Och satsa på grönt. Ett skivat äpple, en klyftad apelsin, morotsstavar och blomkålsbuketter. Frukt och grönsaker ser oftast mer inbjudande ut om de skivats och lagts upp. – Många barn struntar i att äta frukt för att det tar tid att skala. Genom att göra det i förväg kan man locka barnen att äta mer frukt och grönt. • Vårdguiden nr 3 2007 ☛ MER INFORMATION Landstinget har två sajter med fokus på bland annat mat: Hälsomålet: www.halsomalet.se och Folkhälsoguiden: www.folkhalsoguiden.se/mat Du kan även hitta information på Livsmedelsverkets sajt: www.slv.se 11 * Fruktkrämer (färdiggjorda) * Nypon- och blåbärssoppa * Söt yoghurt * Ris i frutti * Söta flingor * Pizza, piroger * Korv med bröd * Saft, läsk * Bullar, kakor * Godis