Marknad Örebro 1
NYHETER MEDELHAVSFRUKT FRÅN SVERIGE – FÄRSKT, NÄR
INGSRIKT OCH MILJÖVÄNLIGT – EN REALITET INOM SNAR FRAMTID? Ida Hansson på företaget Hållbar Odling. I Nora, tre mil norr om Örebro, spinns det intensivt på ett koncept där värmekrävande medelhavsfrukt ska kunna odlas kommersiellt inom landet på ett miljösmart sätt. Bakom initiativet finns Ida Hansson som sedan våren 2023 driver företaget Hållbar Odling. När vi pratas vid så har precis ansökan om innovationsstöd från EU precis lämnats in. En anledning till att pusta ut, men inte att vila. Ida Hansson på företaget Hållbar Odling träffar just nu investerare som ser värdet i att vara med och möjliggöra ett större utbud av svensk frukt med högt näringsvärde, samtidigt som resultatet också blir ett minskat svinn än importerade alternativ. Med en 15-årig bakgrund som säljare tog ambitionen att göra något annat, helst något hållbart för världen, till slut över. Under åren hade intrycken från en kurs, inriktat på utveckling av hållbara samhällen, som Ida studerat år 2005 på Blekinge Tekniska Högskola, legat och grott, precis som hennes växande odlingspassion. Med goda råd och hjälp från Jeppa S Trädgård har hon lyckats producera ovanliga frukter och nötter för hemmabruk, annars förknippade med sydligare breddgrader såsom mango, mandel, nektarin, fikon, japanska plommon och aprikos. – För mig är det viktigt att min sysselsättning bidrar till hållbar utveckling för oss och för dem som ska leva här i framtiden. Ida poängterar att många frukter som vi idag äter mycket av fraktas långt. Det är ett problem eftersom frakterna gör att mycket slängs. Dessutom skördas frukterna före de är mogna och får därför inte optimalt med näring från plantan. Traditionell växthusodling av grödor i vårt land kräver mycket extra värme och ljus, vilket gör produktionen resurskrävande. Företaget Hållbar Odling jobbar med naturens egna resurser och vill erbjuda lokalproducerad näringsrik frukt som producerats i så kallade passiva växthus. Dessa kan konstrueras på ett sätt där de är halvt nedgrävda för att dra nytta av den värme som jorden alstrar – således fungerar de utan resurskrävande energi. Bevattningen görs med tillvarataget regnvatten och värme och ljus kommer från solen. Växterna planteras rakt ner i marken och odlingsmetoder används för att gynna jordhälsa och kolinlagring. Ambitionen är att odla helt utan kemisk bekämpning. Det sker genom att hålla växterna i optimal kondition vilket ger en god naturlig motståndskraft, samt genom kontrollerade köldperioder för att göra det svårare för skadegörare att uppförökas. Vid behov tillförs biologisk bekämpning i form av naturliga fiender till skadedjuren. Redan nu ingår företaget i samarbetsavtal med ett flertal viktiga aktörer såsom Sveriges lantbruksuniversitet, Örebroporten Fastigheter, Råvaran Stockholm, TONarkitekter, Jeppa S Trädgård och AgroÖst. Planen är att i första led etablera 1600 kvm odling i ett passivt växthus i det lilla samhället Kvinnersta, strax norr om Örebro. Förutom att bli en fysisk manifestation av en kommersiell och lönsam medelhavsodling, ska det även bli ett attraktivt besöksmål med självplock av frukt, nötter och bär. Steg två är att kunna erbjuda konceptet till odlare runt om i landet som en attraktiv metod för att diversifiera och utveckla sin produktion. – Om tio år hoppas jag på att vi har flera anslutna odlare till vårt koncept och odlar avokado, banan med flera sorter i stor skala och kan börja blicka för att sprida konceptet utomlands. I år har redan skörd av bland annat de ovanliga citrusväxterna yuzucitron och fingerlime startats. Skörden kommer kunna säljas redan i vinter. Kundgruppen är restauranger som har särskilt intresse av att arbeta med svenska, hållbara och intressanta exklusiva råvaror. Håll ögonen öppna. Om Ida Hansson och företaget Hållbar Odling får som de vill så kommer du inom ett par år kunna köpa och sätta tänderna i en fullmogen, färsk frukt plockat i ett växthus nära dig. Välkommen in! Storgatan 47, Örebro Tel. 019-13 41 05 8