Buffé KRÄFTROLLS När kräftskivan är över och det b
lev kräftor kvar – laga rolls med krämig kräftröra.
KRÄFTSKIVA Berätta om din relation till havskräft
or? – Jag fullkomligt älskar det! Det känns nästan olagligt att inte äta havskräftor jätteofta när det är säsong och när det vankas kräftskiva faller valet alltid på havskräftor framför insjökräftor. De är lätta att skala, köttiga och så smakrika. Hur skulle du beskriva smaken för någon som aldrig provat? – Som en mild räka eller som att få en god, salt havsbris i snoken! Har du något specifikt havskräftsminne att dela med dig av? – För inte så länge sedan köpte jag med havskräftor, aioli, bröd, dill och citron och åt på vår gulliga, lilla segelbåt mitt ute på havet. Gjorde mig till och dukade fint och det kändes verkligen som den lyxigaste måltiden på länge – fast den bara bestod av fem ingredienser. Varför har havskräftor blivit en trendig råvara på krogar runtom i landet? – Det är en tillgänglig råvara för såväl krögare som kund. JENNIFER ERIKSSON Om dagarna jobbar den matälskande göteborgaren som kommersiell mäklare, om kvällarna driver hon Instagramkontot @gottigheter där hon med sina fler än 112 000 följare delar allt som hon tycker är gott. År 2023 gjorde hon även debut med kokboken Gottigheter. Här berättar hon om sin kärlek till havskräftor. Havskräftor innebär det lilla extra utan att behöva kosta skjortan. Västerbottenspaj och nubbe till insjökräftor, men vilka tillbehör är givna till havskräftor? – Kör vi gratinerade kräftor så är ju dill, vitlök, citron, chili, jättemycket smör och brödsmul som blir krispigt i ugnen givet. En bubblig och frisk crémant till det så är vi hemma! Och annars, hur serverar du helst havskräftor? – Ska jag berätta vad som är riktigt gott? Friterad kräftstjärt VISSTE DU ATT... ... årets SM i snapsvisor anordnas den 14 september på Spritmuseum i Stockholm? BOKTIPS HAVETS LÄCKERHETER Från kräftor och havskräftor till hummer och krabba – Nils Molinder, skaldjursälskare tillika en av landets mest framstående fiskhandlare och kockar, släppte tidigare i år boken Skaldjur: Recept, vett och värt att veta. Den bjuder på just precis det som titeln antyder. Förutom mängder av recept på läckra smakkombinationer och tillbehör till de olika skaldjuren innehåller boken också all kunskap du behöver för att hantera, tillaga och förvara havens och sjöarnas läckra delikatesser. 7 BUFFÉ #08/2024 med sotad avokado, chilimajonnäs, salladslök och en asiatisk nuoc cham-dipp gjord med dill. Recept finns att hitta på mitt Instagramkonto och bara måste testas. Missa inte tävlingen om boken Skaldjur: Recept, vett och värt att veta på sidan 39. Foto Alicia Rosenqvist Esteban Trendsamtalet
Buffé FYLLD ZUCCHINI Kryddig färs- och risröra i e
n saftig zucchini serverad på en bädd av frisk yoghurt.
Buffé TOSCAFRUKT Säsongens frukt blir ännu godare
under ett täcke av knäckig tosca.