Marknad Öresund 1
GASTRO PONTUS FRITHIOF & LA TOUR TEXT: PAUL DAHLG
REN FOTO: PRESSBILD I augusti år 2021 öppnade den kände krögaren Pontus Frithiof, tillsammans med kompanjonen Mario Moroni, exklusiva restaurangen, La Tour i Marieberg. Restaurangen är belägen högst upp i den tidigare DN-skrapan, med en fantastisk utsikt över Riddarfjärden och Stockholm. Pontus vision och önskan om en finkrogsrestaurang har funnits under 15 år, allt sedan prisade Pontus on the Green House stängde. Vi tas emot på entréplanet och lotsas genom en egen hiss upp 84 meter till våning 23. Här möts vi av en matsal för 26 gäster samt ett orangeri och en terrass med en av Stockholms allra vackraste utsikter. Allt, nynordiskt, inrett av inredningsarkitekten Maria Whyte. Menyn är franskinspirerad med många såväl klassiska som moderna rätter. Vinlistan omfattande. Vi börjar med ett glas champagne som följs av en bröd servering. Utsökta förrätter var Fois Gras, en ankleverterrin med brioche och Sauternesvinspäron samt en mousseline på pilgrimsmussla med kaviar och hummersås, vilken start. Huvudrätterna ytterst klassiska. Sole Au vin Blanc, kokt sjötunga med vitvinssås, nyplockad spenat, mandel och smörkokta legymer, en mjäll och smakrik fisk i en underbar sås. Den godaste sjötunga vår, matkunnige, bordsgäst ätit. Tournedos Rossini, svensk hängmörad oxfilé med halstrad anklever och Perigordtryffel, perfekt kött som tillsammans med anklevern fullständigt smälte i munnen, kött som bäst. Desserten en Soufflé au Fraise sauvage, sufflé med smultron och Grand Marnier grädde, den perfekta, mycket lyxiga, avslutningen. La Tour har gett en helhetsupplevelse av högsta klass med en framstående gastronomi samt en mycket hög servicenivå. Pontus Frithiof Pontus, snart 50 år, började sin kockbana som 15-åring hos Erik Lallerstedt, på restaurang Erik. Efter att ha arbetat några år på ansedda restauranger i Bryssel, Köpenhamn och Paris kom Pontus åter till Stockholm, som kökschef på Eriks. Genom kontakter med Jan Stenbeck fick Pontus chansen att öppna, Pontus in the Green House, som utsågs till Sveriges bästa restaurang. Den följdes snabbt av Pontus by the Sea och Pontus catering. Allt som hände under de intensiva åren som Stockholms ”innekrögare” finns väl beskrivet i den egna boken ”Pontus by the Book. Idag bedrivs verksamheterna inom ramen för Pontus Group. Här finns ett tjugotal verksamheter med restauranger, många på Arlanda, catering och en Foodtruck. Finrestaurangen La Tour öppnade hösten år 2021. År 2020 gav Pontus ut boken, Husmanskost. ® 34 Öresund