Svensk Jakt Chefredaktören
Svensk Jakt Allmogejaktens nya ansikte
Svensk Jakt Ögonblicket
Svensk Jakt Från Jägareförbundet
Svensk Jakt Opinion
Svensk Jakt Riksnyheter
Svensk Jakt Rödrävens ursprung
Svensk Jakt Harjakt - triss i dubbelchampions
Svensk Jakt I backspegeln
Svensk Jakt Precisionsstudsare
Svensk Jakt Jakthistoria
Svensk Jakt Torbjörn Larsson
Svensk Jakt Duellen
Svensk Jakt Vapenförvaring
Svensk Jakt Viltvård
Svensk Jakt Hälgekrysset
Svensk Jakt Hälgeserien
Svensk Jakt Hört, sett & läst
Svensk Jakt Utrustning
Svensk Jakt Håll koll på synen
Svensk Jakt Vapenutrustning
Svensk Jakt Vapenfrågor
Svensk Jakt Från Jägareförbundet
Svensk Jakt Jaktbart vilt
Svensk Jakt Vilt med bistrokänsla
Läs fler recept på Svenskjakt.se/viltsmak och vil
tmat.nu Tunnbrödstaco med vildsvinschili, picklad rödkål och gräddfil Restaurang Knut bakar egna små tunnbröd till sina tacos, men det fungerar bra att använda vanliga tunnbröd, som du sedan skär till efter önskad storlek. Fyll brödet med en chili där köttet kokat så länge att det nästan faller isär. Använda gärna de köttbitar som ligger kvar längst i frysboxen – till exempel bogstekar eller rullar. Ta vad du har och blanda gärna viltslag. 4 personer Tunnbröd, skuret i 4 rundlar, ca 15 cm i diameter Salladsblad Gräddfil, avrunnen Viltchili 1 kg viltkött 1 gul lök 2 vitlöksklyftor 2 chilifrukter 1 chipotle, chili 1 msk chilipulver 0,5 msk mald spiskummin 0,5 msk torkad oregano 0,5 burk krossade tomater (200g) 3 dl ljust öl 1 lime, saften 1 litet lagerblad Buljong Ca 2 dl vatten Picklad rödkål Rödkål 1-2-3-lag av ättika, socker och vatten Skär köttet i bitar, ca 3x3 cm stora. Bryn i olja och lägg över i en gryta. Tärna löken, hacka vitlöken och chilin. Bryn i olja tillsammans med chilipulver, spiskummin och oregano. Lägg över i grytan tillsammans med köttet. Tillsätt krossade tomater, buljong, öl, limesaft och lagerblad. Häll på vatten och låt koka på svag värme under lock i minst två timmar tills köttet är så mört att det nästan faller isär. Späd med vatten under koket om det behövs. Låt gräddfilen rinna av i ett kaffefilter några timmar, gärna över natten. Lägg den sedan i en spritspåse. Strimla rödkålen. Koka upp 1-2-3-lagen och slå den över kålstrimlorna. Låt svalna. Servering: Stek tunnbröden snabbt i het stekpanna och lägg dem helst i ett tacoställ. Lägg i ett salladsblad, lite picklad rödkål och en klick viltchili. Spritsa ut några små klickar avrunnen gräddfil på toppen. Låt gästerna ta var sin taco med handen och sedan äta i ett par munsbitar. Hjortskavsgryta med potatispuré, lingon och friterad schalottenlök En len och krämig gryta med friterad schalottenlök på toppen. Har du plockat skogssvamp, använd gärna den i grytan. På bilden serveras potatispurén i en kåsa bredvid. 4 personer Ca 500 g viltkött, tunt skuren som skav 2 gula lökar, finhackade 3 dl champinjoner eller annan svamp Smör till stekning 2 krossade enbär 1–2 tsk dijonsenap 3 dl grädde 3 dl kalvbuljong Salt och peppar Potatispuré Potatis Mjölk, grädde och smör efter egen smak Salt och peppar Friterad schalottenlök 2–3 schalottenlökar Maizenamjöl Neutral olja till fritering Till servering Rårörda lingon Inlagd gurka Färsk körvel eller färsk persilja som garnering Skär viltköttet i tunna skivor som skav – det går lättast när det är halvfruset. Bryn viltskav, lök och svamp och lägg i en gryta. Häll på grädde, dijonsenap, krossade enbär samt buljong och låt koka ihop till en krämig konsistens. Salta och peppra. Skär löken i tunna skivor, använd gärna mandolin. Vänd lökringarna i lite maizenamjöl. Hetta upp oljan till cirka 160 grader och sänk ner lökringarna. Ta upp dem när de fått färg och har förlorat så mycket vätska att ringarna blivit lite knapriga, men inte brända. Låt rinna av på hushållspapper. Koka potatisen mjuk och vispa slät med smör, mjölk och grädde efter egen smak till en krämig puré. Salta och peppra. Nr 2/3 | 2025 SVENSK JAKT 73
Svensk Jakt Redaktionen
Svensk Jakt Regionalt Norrbotten & Västerbotten
Svensk Jakt Regionalt Jämtland & Västernorrland
Svensk Jakt Regionalt Dalarna & Gävleborg
Svensk Jakt Regionalt Värmland & Örebro
Svensk Jakt Regionalt Mälardalen & Gotland
Svensk Jakt Regionalt Västra Götaland
Svensk Jakt Regionalt Sydost
Svensk Jakt Regionalt Halland & Skåne
Svensk Jakt Kåseri
Svensk Jakt Nästa nummer