Spegeln Staffanstorp nr 19 2025 1
28 15 Expert på Halloween Vellingeblommans vd Dan
Tedestål Pumpans bästa tid är nu Pumpan – denna näringsrika, vackra och allsidiga gröda – har sin bästa och mest smakrika tid nu. Fram till Halloween kommer runt 35 ton pumpor att landa hos oss på Vellingeblomman. De har odlats på Grudeholm i södra Åkarp, strax utanför Vellinge. Vissa pumpor är små, inte större än att de ryms i din hand. Andra är bjässar som närmar sig en vikt av tio kilo. OK, här ligger Grudeholm och Vellingeblomman i lä. Världsrekordet sattes i USA för två år sedan, med en pumpa av arten Atlantic Giant som vägde 1 130 kilo. Men det blir tufft att lägga den i kundvagnen och forsla hem den... För Nils-Johan Nilsson, som tillsammans med sin familj driver Grudeholm, är seden att karva i pumpor och sedan låta dem lysa upp i höstmörkret ingen nyhet. Fast när han var barn var det rovor man gröpte ur och tände ljus i. - Jag tyckte det var mysigt och vackert. En stämningsfull tradition för att markera att skördeåret var slut, Alla helgon-helgen stod för dörren och vintern väntade. Vem vill inte tända ett ljus, när mörkret lägger sig och man anar oknytt bakom varje knut? säger Nils-Johan. Grudeholm odlar pumpor på sex hektar mark. I den här perioden lyfter Nils-Johan ett antal ton pumpor varje dag. Han medger att det är ett tungt jobb, samtidigt som han med ett leende medger att det är en livsstil som han inte är beredd att ge upp. En livsstil är det också för oss på Vellingeblomman, Grudeholms allra största pumpakund. Vi myser inför varje Halloween och Alla helgon-helg. Barnfamiljer som besöker den läskiga Halloweenutställningen och kommer ut ur de mörka tunnlarna med skräckblandad förtjusning. De färggranna pumporna i fantasins alla former, naturens egna underverk, som fyller butiken. Visst är det kul att karva i dem och skära ut elakt stirrande ögon och brett grinande munnar, men låt dig också väl smakas av denna kalorisnåla, fiberrika, vitamin Astinna gröda! Varför inte prova receptet En begravning är inte en dag i livet utan hela livet på en dag. Vårt uppdrag är ett hantverk som kräver känsla och lyhördhet. Vi tror på nyskapande och tradition i harmoni. Tillsammans med dig och din familj planerar vi en vacker och personlig begravning. En hyllning till livet och ett sista ljust minne. Dina tankar och önskemål står alltid i fokus. När det betydde som mest och livet ställdes på sin spets fanns ni där för mig, mina bröder och vår lilla mamma som lämnade oss. Med värme, lyhördhet och närvaro stöttade ni. här nedan? En len, krämig och mycket välsmakande risotto att njuta av när dagarna blir kallare och höstmörkret lägger sig. Smaklig måltid! Risotto med pumpa och taleggio (4 portioner) Ingredienser: 320 gr ris (Carnaroli eller Avorio) C:a 750 gr butternutpumpa (eller annan matpumpa) 1 klyfta vitlök 2 schalottenlökar 1,5 liter grönsaksbuljong 80 gr riven parmesanost ½ glas vitt, torrt vin 70 gr taleggio eller annan kittost Salt och nymald svartpeppar Olivolja 15 blad färsk salvia • Gör så här: • • Koka upp buljongen, håll varm. Skala pumpan, dela och gröp ur kärnorna. Skär fruktköttet i skivor och sedan i mindre bitar. Totalt behövs ungefär 600 gram tärnad pumpa. • Finhacka vitlök och schalottenlök. Värm lite olivolja i en gryta. Tillsätt lök. Låt gå på mycket svag värme i cirka 10 minuter. Löken ska vissna, inte ta färg. Tillsätt en nypa salt. • Tillsätt pumpa. Låt fräsa några minuter under konstant omrörning. Tillsätt sedan buljong, en slev i taget, tills det kokar. Låt pumpan koka mjuk. Använd en potatisstöt mot slutet av kokningen. Det ska få en härligt krämig konsistens. • I en annan gryta: Värm lite olja och tillsätt riset. Rosta på hög värme 2-3 minuter. Rör ständigt. Tillsätt vinet. Fortsätt att röra tills vinet har kokt in. Häll sedan över riset i grytan med pumpan. Blanda väl. Låt gå i 15 – 20 minuter (enligt risförpackningens instruktioner). Vid behov tillsätt mer buljong. Dra grytan från den varma plattan. Tillsätt kittosten i kuber (minus kitthöljet), samt en näve nyriven parmesanost. Smaka av med salt och peppar. Låt stå i tre till fem minuter. Späd eventuellt med mer buljong för en rinnigare risotto. • • Under tiden: Värm lite olivolja i en kastrull. Tillsätt salviabladen och låt dem friteras frasiga under en minut. Lägg upp risotton på tallrikar, toppa med friterade salviablad. Bjud mer riven parmesanost till. Höllviken: Falsterbovägen 50 |236 51 Höllviken |040-45 10 26 32 Malmö: Östergatan 2 |211 25 Malmö |040-600 18 32 Staff anstorp: Bråhögsplatsen 5 | 245 31 Staff anstorp | 046-25 03 13 www.arcusnet.se Mias Idé & Ateljé AB