Nöjesnytt Växjö 1
grekiskt Bland länderna kring Medelhavet har Grek
land sin egen matkultur och traditioner. Mycket grönsaker, tsatsiki, oliver förstås, den klassiska grekiska salladen och – kanske mest känt av allt – den fina fetaosten. GREKISK SALLAD PÅ PINNE 8 stycken 200 g Apetina@ vitost 1/2 gurka 8 körsbärstomater 16 svarta oliver Skär osten i 24 bitar och gurkan i 16 bitar. Dela tomaterna i halvor. Varva ost och grönsaker på 8 träpinnar. Avsluta med oliver. Strö gärna lite färsk oregano över. Servera som tilltugg. MOUSSAKA 4 portioner 600 g aubergine 1 tsk salt KÖTTFÄRSSÅS 2 gula lökar 2 vitlöksklyftor 1 msk Arla@ svenskt smör 400 g köttfärs 400 g krossade tomater 2 msk tomatpuré 2 krm mald malen kanel 1/2 tsk salt 1 krm svartpeppar OSTSÅS 2 msk vetemjöl 3 dl Arla@ mjölk 2 dl Arla Köket riven ost gratäng 1 krm salt 1 ägg Sätt ugnen på 225°. Skär aubergine i centimetertjocka skivor och lägg på hushållspapper. Strö över salt. Skala och hacka löken och vitlöken. Fräs mjuk i smör i en stekpanna. Lägg i köttfärsen och stek den under omrörning så att den smular sig. Tillsätt krossade tomater, tomatpuré, kanel, salt och peppar. Låt såsen koka ca 5 min. Vispa ut mjölet i hälften av mjölken i en kastrull. Häll i resten av mjölken och låt det koka upp under vispning. Låt såsen koka ca 3 min. Rör ner 1 ½ dl av osten, salt och uppvispat ägg. Torka av aubergineskivorna och stek dem i smör i en stekpanna ca 1 min per sida. Varva köttfärssås och aubergineskivor i en smord ugnssäker form. Häll över såsen och strö över resten av osten. Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 min. 40 | nöjesnytt GREKISK PAJ MED OST & GRÖNSAKER 4 portioner 125 g Arla@ svenskt smör 3 dl vetemöjöl 2 msk vatten FYLLNING 1 zucchini 1 gul lök 1 vitlöksklyfta 1 msk Arla@svenskt smör 1 tsk örtkryddor (rosmarin, timjan eller salvia) 3 tomater 150 Apetina@ vitost 2 ägg 2 dl Arla@ mjölk 1 tsk salt 20 kärnfria oliver Sätt ugnen på 225°. Hacka ihop smör och mjöl till en grynig massa. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Nagga pajdegen med en gaffel och låt vila i kylen ca 30 min. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen 10-15 min. Strimla zucchinin. Skala och skiva löken. Skala och finhacka vitlöken. Fräs zucchini, lök och vitlök mjuka i smör i en stekpanna. Tillsätt örtkryddor. Lägg de frästa grönsakerna i det förgräddade pajskalet. Skiva tomaterna. Skär osten i tärningar. Lägg tomater och ost ovanpå grönsakerna. Vispa ihop ägg, mjölk och salt och häll det över. Strö på oliverna. Grädda mitt i ugnen ca 25 min tills äggsmeten stelnat. TSATSIKI 4 portioner 1/2 gurka 1/2 tsk salt 2 dl Arla Köket@ matyoghurt 2 pressade vitlöksklyfotr 1 krm svartpeppar Riv gurkan grovt och lägg i en sil. Strö över salt och låt ligga ca 15 min. Pressa ur saften och blanda gurkan med matyoghurt. Smaksätt med vitlök och peppar. Ställ kallt. GREKISK KYCKLING 4 portioner 4 kycklingbröstfiléer 1 tsk salt 1 krm vitpeppar 1 msk Arla@ svenskt smör 2 vitlöksklyftor 150 g Apetina@ vitost 2 dl hönsbuljong 2 tsk torkad oregano 2 tsk kinesisk soja 1 msk vetemjöl 2 dl Arla Köket@ matyoghurt 8 svarta oliver Färsk oregano eller persilja Salta och peppra kycklingfiléerna och stek dem i smör i en stekpanna. Skala och hacka vitlöken. Fräs den i smör i en traktörpanna. Mosa ca 50 g av vitosten och tillsätt den, buljong, oregano och soja. Rör ut mjölet i matyoghurten och rör ner i såsen. Lägg i kycklingen och låt den koka i såsen i ca 10 min. Servera med smulad vitost, oliver och ev färsk oregano eller persilja. GRILLAD OST MED NEKTARINER 4 portioner 240 g halloumi 2 nektariner 2 msk Arla Köket@ smör- och rapsolja 1/2 dl flytande honung 1/2 dl valnötter 2 dl Arla Köket@ turkisk yoghurt Skär osten i skivor. Dela och kärna ur frukten. Pensla frukt och ost med smör- & rapsolja. Grilla ca 4 min, vänd några gånger under tiden. Lägg upp på fat. Ringla över honung och strö över nötterna. KÄLLA: ARLA