”Jag blir lika förvånad varje gång, för det finns
alltid jägare som inte har en aning” och vattnet lägger sig utanför. Då blir köttet torrt. Om man istället hänger i bäckenet hamnar kroppen i ett naturligt och avslappnat läge, köttsaften stannar kvar i muskeln och slutresultatet blir ett saftigt och mört kött (om du gör resten rätt, vill säga). – Antingen börjar du med att flå, eller så börjar du med att passa, säger Lasse. Båda fungerar. Men Lasse förordar att man flår först. Då riskerar man inte att förorena köttet med smuts från skinnets utsida. – Använd gärna en flåvagga. Då flår man på rätt sätt. Rätt, det är när hinnan stannar kvar på djurkroppen. Börjar man vid baklåret och ljumsken hamnar man lättare rätt. – Hinnan skyddar köttet mot dunsning. Har du råkat ta bort den kan du förlora fem till sju kilo vid hängningen! Med torrt och trist slutresultat. Självklarheter för många. Men inte alla. – Jag har hållt utbildningar i vilthantering i trettio år, jag blir lika förvånad varje gång för det finns alltid jägare som inte har en aning. Det finns två typer av jägare, de som är enormt duktiga och de som inte har någon självkritik alls. Själv lär jag mig något nytt vid varje utbildningstillfälle. Fyrtio dygnsgrader. Precis så länge ska köttet hänga. Eller? – Det är ett riktmedel. Och helt okej under förutsättning att man flått och passat på ett hygieniskt sätt, att man har rätt temperatur i kylen och – att man har rätt luftfuktighet! Bakterier gillar fukt. Och bakterier finns. Oavsett hur noggrann man va- >> Den lilla köttkvarnen används ofta – Lasse mal kött och lök tillsammans – instant smet! Huggkubben har sin givna plats i köket. Utrustad med de flesta tillbehör man kan önska. Till och med en liten kniv, lagom anpassad för barnbarn. EFTER 59 SKOTTET