NG Sthlm 1
Krog DET ÄR INTE första gången Johan Jureskog har
att göra med hamburgare. Efter tv-programmet Världens bästa burgare, samarbetet med McDonald’s och sju år av att servera hamburgare på restaurang AG tar Jureskog nästa steg i samma riktning. I april öppnar han sin egen hamburgerkedja Jureskogs tillsammans med sin bror Ludvig. – Det ska bli skitkul. Vi har aldrig gjort något sånt här förr. Om man pratar kvalité och matupplevelse till prisvärdhet så är hamburgaren nummer ett. Alla plånböcker och människor kan tycka och tänka olika angående hur det ska smaka och har olika hamburgeruppelvelser. Det är den nya pyttipannan. Och alla vågar tycka. Det är det som är så häftigt, säger Johan Jureskog. JOHAN JURESKOG LANSERAR EGEN HAMBURGERKEDJA McDonald’s ansikte utåt ska öppna nya hamburgerrestauranger. Målet är att öppna 60 etableringar inom en tioårsperiod. TEXT: AREZO GHAVIDEL-ASGARI FASCINATIONEN AV BURGAREN grundar sig i upplevelsen. – Det är något speciellt med att äta med händerna. Allt smakar bättre då. På restaurang AG går jag fram till folk och säger till om jag ser att de äter med bestick. Även om du dricker en bättre flaska vin till: ät med händerna. Det är godare då. Sen finns det så mycket olika sätt att göra en hamburgare på. Det finns tjocka, tunna, smash, och det som är perfekt för en är inte det för en annan. BRÖDERNA HAR FOKUS på hållbarhet. Scan tar fram en färs på SLB (Svensk Holstein) och SRB (svensk rödbrokig boskap) som är Sveriges vanligaste mjölkkoraser. – Svenskar har det största mjölkintaget i världen. Vi äter mycket ost, har mjölk i kaffet osv. Och då hyllar vi mjölkkorna genom att... Äta upp dem efteråt. Det är hållbart och klimatsmart. Jag tycker om hållbarhetstänket och tycker absolut vi ska äta mindre kött. Det måste vi göra. Det har gått lite överstyr nu. Men istället för att inte äta kött tycker jag vi ska satsa på att äta bra kött där bonden tjänar på det och djuren har det bättre, och framställer kvalitet istället för kvantitet. Alla pratar ju om hur dåligt det är att äta kött, men det är värre att äta fisk. Inte en enda fisk går att beställa. Allt är rödlistat. Men det är det ingen som pratar om. HAMBURGARNA PÅ JURESKOGS ska ha en ”smash style”, vilket innebär att man slänger färsen på stekhällen och plattar till den. Detta ska generera en bra stekyta och mycket grillsmak. Brödet bakas av Bakery & Spice och är ekologiskt. Utöver det kommer menyn beså av en del grönt och ha ett brett dryckessortiment. – Vi kommer ha en massa gröna alternativ som sides. Padrones, raw greens, sallad eller något annat grönt man kan doppa i någon schysst sås. Jag tycker grönt är godare att ha som tillbehör än pommes, men självklart kommer även det finnas på menyn. Då får man välja om man vill ha talgfriterade pommes eller om man vill ha det friterat på vegetabilisk olja. Naturligtvis kommer vi ha glutenfria och vegetariska alternativ. Vi kommer även att ha enkla, hemmagjorda desserter. Det ska kännas enkelt och gott. I dryckesväg kommer vi att ha cava, champagne, vin och brygga ett öl med Brooklyn Brewery. Och kaffe såklart. Vanligt kaffe från ett svenskt rosteri. Då temat är street food ska väggarna prydas av street art av graffitikonstnären Hookboy, som har ett förflutet i street art. Den första restaurangen i Jureskogskedjan öppnar i Stockholm i april. KROGNYTT PÅ HANTVERKARGATAN TEXT: PELLE TAMLEHT SHANTI ÖPPNAR YTTERLIGARE EN RESTAURANG. AUSTIN FOOD WORKS TILL KUNGSHOLMEN NÄR SHANTI ULTIMAT öppnade för snart två år sedan sades det bli kedjans femte och sista lansering. Så blev det inte. DEN FÖRSTA VECKAN i mars öppnar Nahid Hassan Shanti Culture Club i Kobbers gamla lokaler på Hantverkargatan på Kungsholmen. Fokus kommer att ligga på vegetarisk mat, med inslag av fisk. ÄVEN DEN AMERIKANSKA söderns mathemvist i Stockholm får ett syskon på Hantverkargatan. AUSTIN FOOD WORKS har de senaste åren gött de boende i Vasastan med burgare, friterad ost och lobsterrolls. Nu är det Kungsholmens tur att få samma utbud. I BÖRJAN AV mars öppnar Austin Food Works en sprillans ny restaurang på Hantverkargatan 63. En ny smoker är på väg direkt från USA, och på menyn utlovas kryddiga recept. INGET EXAKT DATUM är ännu kommunicerat, men för den som är nyfiken kan det vara läge att hålla ögonen på restaurangens instagramkonto @austinfoodworks. 86 NÖJESGUIDEN | NR 2, 2018