Jaguarkockens VILTFRIKADELLER 2 5 7 Portioner: 6
personer Tid: ca 1,5 timmar • • • • Tomatsås: 1 st gul lök 2 st vitlöksklyftor 2 burkar krossade/passerade tomater 1 st buljongtärning • 2 dl vitt matlagningsvin • 1 st kruka färsk oregano • • • • 1 st kruka färsk basilika 1 st citron 1,5 l Vatten • Matolja • Salt och peppar Ev. strösocker Gör så här: 1. Börja med tomatsåsen. Skala och tärna löken, fräs med lite olja i en stor kastrull eller gryta tills löken blivit mjuk. Skala och pressa ner vitlök, tillsätt vitt vin samt buljongtärningen. Låt sjuda något och rör runt. 2. Lägg i de krossade eller passerade tomaterna samt 1,5 l vatten. Rör runt i tomatsåsen och låt den sedan småkoka på låg värme. 3. 4. Till viltfrikadellerna börj r da u med att blanda ströbröd och grädde i en skål som får svälla några minuter. Skala och riv den gula löken till frikadellerna, bl nda a med färsen, äggen och ströbrödsblandningen. Till äs tt 1 tsk salt samt ½ tsk peppar. 5. Plocka och finhacka en halv kruka timjan, använd endast de fina stjälkarna. Blanda i timjan i färsblandningen och rulla frikadellerna till lagom stora bollar (köttbullar). Lägg åt sidan. 6. Återgå till tomatsåen och hacka ½ kruka oregano och ½ kruka basilika. Blanda örterna 9. 7. 8. med finrivet skal från citronen. Vänd ner detta i tomatsåsen och tillsätt salt och peppar. Smaka av. Tomaterna gör att man oftast behöver mer salt än vad man kan tro. Om det blir en något bitter smak tillsätter du lite socker för att balansera smakerna. Koka pa ts an enligt anvisningarna. Lägg ner frikadellerna i tomatsåsen och småkoka i ca 5 min. Se till att hela frikadellerna täcks av tomatsåsen, annars b he över du vända på dessa med jämna mell nra um så att frikadellerna blir klara. Servering: Lägg upp pasta i b tto en av tallriken och frikadeller samt tomatsås över. Garnera med r tes erande örter samt parmesan. • • • Viltfrikadeller: Tagliatelle: 600 g viltfärs • 1 st gul lök 2 st ägg • ½ dl ströbröd • 2 dl grädde • • 1 kruka färsk timjan Salt och peppar För att höja rätten ytterligare – servera en enkel tomatsallad vid sidan om Tagliatelle för 6 personer • 1 dl riven parmesan JAGUARMAGASINET.SE | NR.1/2 ÅR 2021 47 Smaklig måltid!