Svensk Jakt Chefredaktören
Svensk Jakt Ripjakt
Svensk Jakt Ögonblicket
Svensk Jakt Från Svenska Jägareförbundet
Svensk Jakt Opinion
Svensk Jakt Riksnyheter
Svensk Jakt Inför valet
Svensk Jakt Bockpremiär gånger två
Svensk Jakt Guldbockarna
Svensk Jakt I backspegeln
Svensk Jakt Test av fem studsare
Svensk Jakt Rävens år
Svensk Jakt Bockarnas magiska ö
Svensk Jakt Någonstans att jaga
Svensk Jakt Svenska vapenklassiker
Svensk Jakt Så jagar du gräsänder
Svensk Jakt Älgjakt
Svensk Jakt Kajfälla modell Gotland
Svensk Jakt Hälgekrysset
Svensk Jakt Utrustning
Svensk Jakt Hälgeserien
Svensk Jakt Vapen & skytte
Svensk Jakt Vapenutrustning
Svensk Jakt Frågor och svar om vapen
Svensk Jakt Fråga veterinären
Svensk Jakt Från Svenska Jägareförbundet
Svensk Jakt Jaktbart vilt
Svensk Jakt Soltider
Svensk Jakt Fyra vilda smörrebröd
Svensk Jakt Redaktionen
Svensk Jakt Regionalt Norrbotten & Västerbotten
Svensk Jakt Regionalt Jämtland & Västernorrland
Svensk Jakt Regionalt Dalarna & Gävleborg
Svensk Jakt Regionalt Värmland & Örebro
Svensk Jakt Regionalt Mälardlaren & Gotland
Svensk Jakt Regionalt Västra Götaland
REGIONALT Västra Götaland John Duff – han fick mä
ssan att ändra policy En insändare i Göteborgs-Posten fick ansvariga på Bokmässan att tänka om. Jaktjournalens tidigare chefredaktör John Duff talade klarspråk om hur han såg på mässans beslut att endast tillåta vegetarisk mat på mässan. John Duff reagerade spontant och på ett mycket effektivt sätt. • Vad var det som fick dig att fatta pennan? – Jag är sekreterare i Göteborgs jagtsällskaps stiftelse som under ett antal år sponsrat Jägareförbundet Västra Götaland Västs monter på Bokmässan. Ett utmärkt sätt att möta en stor allmänhet. Nu hade mässan antagit regler som gjorde att jägarna inte kunde vara med. • Blev jägarna stoppade från att delta, menar du? – Nej, men det blev resultatet. I montern där man visat jaktlitteratur har länsförbundet också bjudit på smakprover av viltkött. Responsen har varit mycket positiv. – I år hade man beslutat att endast vegetarisk mat får serveras på mässan och då blev det inte intressant för Jägareförbundet att delta. Det var det jag reagerade på. • Så det blev en insändare i Göteborgs-Posten. Hur argumenterade du i den? – Jag påpekade att viltköttet är näringsrikt, hälsosammare än tamdjurskött och närproducerat genom tillvaratagande av vår egen naturs förnyelsebara överskott. Viltköttet kommer från djur som är skonade från slakthusens skräckkammare. • Och så bedömde du den vegetariska maten ur ett klimatperspektiv? – Vegetarisk mat betyder ofta importerade grönsaker och frukter. Mat från de skövlade regnskogarnas sojaodlingar och från monokulturer på andra sidan jorden. Den här maten transporteras tusentals mil med långtradare och fraktas över oceanerna, något som spyr ut gigantiska mängder koldioxid. • Det visade sig att din insändare gav resultat? – Ja, den ledde till att ansvariga för Bokmässan tog kontakt med Jägareförbundet Västra Götaland väst och mer eller mindre bad om ursäkt. De välkomnade jägarna tillbaka till mässan, där de får servera smakprov av viltkött som tidigare. John Duffs insändare i Göteborgs-Posten fick ansvariga på Bokmässan att tänka om. • Det kan alltså löna sig att skriva en insändare? – Ja, jag är nöjd. Den väckte uppmärksamhet och gav ett omedelbart resultat som jag kanske inte hade förväntat mig. Jag lärde mig också en del av hur debatten fungerar i dessa digitala tider, där man i kommentarerna till min insändare inte diskuterade innehållet i den, utan tog insändaren som ursäkt för att föra fram andra åsikter som inte hade med saken att göra, säger John Duff. JAN HENRICSON FOTO: JAN HENRICSON Nätverk för dig som är ung och gillar jakt. ›› Häng med oss! Jagareforbundet.se/ungajagare 126 Nr 8 2022 SVENSK JAKT
Svensk Jakt Regionalt Sydost
Svensk Jakt Regionalt Halland & Skåne
Svensk Jakt Bernts betraktelser
Svensk Jakt Nästa nummer