Sommarguide Östergötland 1
när en mycket duktig pizzabagare från Italien bes
ökte oss och höll i en utbildning, berättar Daniel. Utmärkande för en napolitansk pizza är att degen ska innehålla italienskt så kallat Tipo OO-mjöl, hög vattenhalt, salt och lite jäst. – I mitt egenkomponerade recept har jag även olivolja för att få en ännu godare smak och smidigare konsistens. Sedan ska degen kalljäsa i kylen i minst 24 timmar. Då blir botten mer fluffig i kanterna, krispig på ytan och härligt seg, framhåller han. Om man jämför mot en vanlig klassisk svensk pizza så jäser den oftast bara runt fyra-fem-sex timmar i rumstemperatur. För att kunderna i foodtrucken ska få sina beställda pizzor så fort som möjligt förbakar Daniel och Erica bottnarna. – De står inne i ugnen ungefär 1,30 minuter i 250 graders värme och hålls därefter kylda. När kunderna har valt vilken variant de vill ha, lägger vi på den önskade toppingen och kör pizzan i foodtruckens ugn två minuter i cirka 370 grader. Det ska gå snabbt vid beställningen, för att undvika en massa köer och väntan. Paret har skaffat en skåpbil som de lagar pizzorna i och serverar från. Dessutom har de köpt tiotalet stora bänkar till kunderna att kunna slå sig ned på för att njuta av verken. – Intresset var väldigt stort och responsonen jättebra när vi hade premiär i Bergs slussar i maj. Både från människor som bor i närområdet och från besökare, säger Erica. Tanken är att den grön-vit-röda foodtrucken ska stå hela sommaren vid just Bergs slussar. – Det är ju ett av de mest välbesökta resmålen i Linköpingstrakten och mitt i allt jobbande kommer vi att försöka hinna passa på att njuta också. Det är en jättefin miljö och många människor som rör sig längs med kanalen, menar hon. Att båda har sagt upp sig från sina tidigare arbeten känns ändå lite läskigt också… – Ja, vi har ju inget facit på hur 5 det här kommer att gå, även om vi är väldigt optimistiska. Ibland måste man våga ta chansen för något man vill göra och tror på. Det finns ingen liknande foodtruck i Linköping som erbjuder samma sak och pizzorna har fått jättebra kritik. Sedan får vi se vad som händer i höst och vinter. Kanske går det exempelvis att stå i centrala Linköping och sälja då, säger Daniel. – Skulle vi behöva jobba lite extra på någon restaurang under vinterhalvåret är det säkerligen inga problem att hitta något. Men vi vill gärna ge verksamheten chansen till hundra procent, framhåller Erica.