Lokaltidningen Kanalen 1
Årg 24 • 2019 • ONSDAg 30 jANuAri • VeckA 5 • Nr
5 • LOKALTIDNINGEN KANALEN I ÖSTERÅKER OCH VAXHOLM kultur &nöje Lustans Lakejer jubilerar med ”Åkersberga” n MuSIK Åttiotalssynthlegenderna Lustans Lakejer med Johan Kinde i spetsen firar sin comebackskiva från 1999 med två exklusiva konserter i februari. 17 FAMIlJEN vINEllS plAN för Nässlingen är att förvalta det vackra som redan finns. Framtida planer efter det innehåller en takbar, TRAdITIoNEll SvENSK husmanskost samsas väl med det chilenska köket. Här är skomakarlåda och köttfärspiroger som innehåller kryddig köttfärs, oliver, ägg, russin etc. Foto: bIstro dIaz ”Åkersberga” hette Lustans Lakejers sjunde album, som släpptes i februari 1999, efter 14 års uppehåll och ansågs som en lyckad comeback av både kritiker och publik. Här återfinns klassiker som ”En Kvinnokarls Död och ”Cynisk”. Skivan är döpt efter sångaren Johan Kindes födelseort, där han också växte upp. Johan Kinde är den ende konstanten i bandet som lagt ner och återförenats ett antal gånger BISTRo dIAZ I ÅKERSBERGA drivs av Fabiola, Bernardo och Bernardo Lee Diaz. De kompletterar den svenska traditionella husmanskosten med spännande heta rätter med smaker från latinamerika. Foto: agneta JoHansson ska r rena smaker. Vill man ha den kryddigare kan man få det, säger Bernardo Lee och presenterar en ny form av frukostmacka – en chilensk pirog som är både stor och mättande. I Bistro Diaz serveras förutom färdiga frukostpaket även luncher, från svensk husmanskost till latinamerikanska rätter och bakverk, vilka de är ganska ensamma om. – Vi är bland de enda som kan göra äkta chilenitos och alfajores i Sverige. Vi gör allt från grunden, säger han och visar hur viktigt det är att de tunna smördegskakorna är lite lätt böjda så att fyllningen får plats. När kakorna fyllts med dulce de leche, som är en kolaliknade fyllning, rullas de i kokos. – Vi integrerar det latinamerikanska köket allt mer i vår verksamhet, vilket uppAlFAJoRES är kakplattor fyllda med dulce de leche och toppade med kokosflingor. Foto: bIstro dIaz ONSDAG I din brevlåda varje skattas av våra gäster, säger Bernardo och berättar att de arrangerar latinamerikanska kvällar, sista lördagen i varje månad, med latinamerikansk mat och chilenskt vin samt härlig medryckande musik. PSST! Redan på måndagen kan läsa lokaltidningen Kanalen på nätet. Agneta Johansson redaktionen@fixmedia.se lokaltidningenkanalen www.akersbergakanalen.se • Skagen på smörstekt toast toppad med löjrom • Fisk- och skaldjurgryta med saffransaioli och vitlöks bröd, alt. Torsdag 14/2 firar vi Alla Hjärtans Dag med supé från klockan 17.00. Måste förbokas. Mån-fre Lunch Lördag Lunch och helgmeny Söndag Brunch och helgmeny Brunch varje söndag 11-15 Öppet alla dagar i veckan! Foto: bIstro dIaz Abonnera gärna restaurangen för firande av olika slag. Ring eller mejla för vidare information. Solbrännan solbrännan.se Restaurang & Café Stråkvägen 2, Österskär • Bokning: 08-540 609 09 alt. info@rodloga.com Bordsbokning: info@klappbryggan.se | 08-540 660 10 • Lammfärsbiff med rostad vitlökssky, lökfrästa haricôt verts och potatisgratäng, alt. • Bakad kålrot, pumpacréme, belugalinser, lökfrästa haricôt verts, råhyvlad broccoli och mandelpotatischips. • Kvällens tryffel och kaffe 275:Vardagslyx-erbjudandet gäller onsdag-torsdag samt söndag (ej 14/2) sedan starten 1978. I tid till att ”Åkersberga” firar 20-årsjubileum ger bandet två konserter, en den 9 februari på Pusterviksteatern i Göteborg, och en den 16 februari på Nalen i Stockholm. Förutom att spela hela skivan i sin helhet kan publiken förvänta sig alla de andra gamla Lustanfavoriterna. I bandet ingår, förutom Kinde även tidigare medlemmar som Tom Wolgers, Christer Hellman, Anders Ericson, Julian Brandt och Fredrik Hermansson. JA en mindre lanthandel, en fräsch glassbar och en utbyggd marina. Foto: Ingela HellqvIst Finnhamnsentreprenörer tar över driften av Nässlingen utvecklingslust. stor lämnar ägaren Johan n MAT&KRoGlIv Efter snart fem år Pedersén över drift och verksamhet av skärgårdsön Nässlingen till Katarina och Michael Vinell som idag redan driver verksamhet på Finnhamn. ”Jag vill fokusera på min kärnverksamhet som är Ramsmora Varv & Marina. Nu har jag hittat rätt entreprenörer, som hyser samma kärlek till skärgården som jag. Familjen Vinell har kunskap och erfarenhet. Framförallt drivs de av en Tillsammans med sin personal kan de få Nässlingen att frodas, säger Johan Pedersén i ett pressmeddelande. Mor och son Vinell, Katarina och Michael, tog över verksamheten på Finnhamn våren 2013. Att de nu även kommer att driva Nässlingen ger förutsättningar för utvecklingen av båda öarna. Familjen Vinells plan för Nässlingen är att förvalta det vackra som redan finns. Det första steget är att lära sig mer om ön för att sedan kunna utveckla den till en spännande och attraktiv plats där gästens välbefinnande är i fokus. Framtida planer efter det innehåller en takbar, en mindre lanthandel, en fräsch glassbar och en utbyggd marina. JA UTESERVERING mitt i centrum UPPLEV INDISK MAT Lunch | Servering | Take-Away | Fullständiga rättigheter Storängstorget 25 | Åkersberga | 08-540 662 55 | www.sazna.se Mån-Tors: 11.00 - 22.00 | Fred: 11.00 - 23.00 Lörd: 13.00 - 23.00 | Sönd: 13.00 - 22.00 När vardagen gör sig påmind, förgyll din dag med lite BOKA BORD för Alla Hjärtans Dag! Vi serverar då en 2- alt. 3-rätters specialmeny