Cirkulera 1
CIRKULERA 1/14 Kretsloppet centralt i nya saluhal
len Den 1 december i fjol invigdes Saluhallen Slakteriet i Västerås. Här finns 1 700 kvadratmeter handelsyta för ekologiskt odlade och närproducerade livsmedel med naturens kretslopp som den röda tråden. – Vi vill skapa en mötesplats för människor, ett lättillgängligt centrum utanför centrum, säger ägaren och grundaren Greger Johansson. Det är mitt i vintermånaden februari. Men av snö finns inga spår. Ute står regnet på tvären och vill man ha minsta skymt av vinter får man glädjas åt de svenska OS-framgångarna i Sotji på teven. Desto gemytligare är det innanför entrédörrarna i den nya saluhallen i Västerås. En öppen eldstad med en härligt sprakande brasa hälsar varmt välkommen. – Det är en idé jag tog med mig från ett besök i USA. En öppen eld sprider en känsla som definitivt hör hemma här, berättar entreprenören och en av grundarna Greger Johansson. I saluhallen huserar 17 lokala och ekologiska närodlande livsmedelsproducenter. Här finns getost från Sala, fisk från Sundbyholm, kyckling från Enköping bland mycket annat. Här finns även restaurang Säsong med den gastronomiske ledaren tillika Nobelkocken Niclas Wahlström bakom grytorna. Dofterna förenas med kryddor från världens alla hörn – Fair Trademärkta förstås. Det är en saluhall i ordets, dofternas och utbudets rätta bemärkelse. – Vi insåg tidigt att ska vi sätta en sådan här marknadsplats måste vi hitta närproduktion och ekologiska produkter, det är det våra kunder efterfrågar, berättar Greger. Camilla Nicolaides driver den färg- och doftrika Kenzan Fair Trade Shop i saluhallen. Här finns ett rikligt utbud av bland annat kryddor, oljor och giftfria leksaker av trä. – Vi skapar inte bara förutsättningar för våra lokala bönder, utan även för fattiga bönder i utsatta delar av världen så också de kan överleva, säger hon. Låga hyror och delade kostnader bidrar till att de lokala producenterna kan komma sina kunder närmare, och omvänt, kunderna behöver inte åka flera mil för att handla närodlat. – Producent möter konsument, mat utan mellanhänder, säger Greger. Ren tillfällighet Ibland är det rena tillfälligheter som avgör varför man fattar vissa beslut. Så är det med den nya saluhallen. Tre drivna entreprenörer köpte för fyra år 5