Nöjesnytt Jönköping 1
vegetariskt Grönt är skönt, gott och hållbart – b
åde för dig och planeten. Här presenterar vi ett urval av läckra vegetariska alternativ. INDISK LINSSOPPA 4 portioner 1 liter Kelda® Mild tomatsoppa 2 dl röda linser 2 tsk hackad färsk ingefära 1 morot 2 tsk garam masala 2 krm chiliflakes 2 msk Arla Köket® Smör- & rapsolja Till servering: 2 dl Arla Köket® matyoghurt 25 g kokoschips 1 förp naanbröd 1 lime i klyftor Koka linserna enligt anvisning på förpackningen. Finhacka ingefäran. Riv moroten grovt. Fräs morot, ingefära, garam masala och chiliflakes i smör- & rapsolja i en kastrull, utan att det får färg. Tillsätt tomatsoppan och linserna och värm under omrörning. Toppa med matyoghurt och kokos. Servera med naanbröd och limeklyftor. GRÖNA BIFFAR MED LINSGRYTA OCH APELSINYOGHURT 4 portioner Biffar: 1 purjolök 1 tsk salt 2 vitlöksklyftor 1 färsk grön chili ½ kruka bladpersilja 2 dl kikärtsmjöl 1½ dl KESO® Cottage Cheese Naturell 1 dl vatten 1½ dl Kvibille® cheddar riven ost 1 msk Arla® Svenskt Smör till stekning Linsgryta: 1 morot 1 gul lök 1 vitlöksklyfta 2 dl röda linser 4 dl grönsaksbuljong 1 tsk malen gurkmeja Apelsinyoghurt: ½ apelsin 2 dl Arla Köket® turkisk yoghurt 1 tsk flytande honung 54 | nöjesnytt Dela purjolöken på längden och skölj den. Skär den i tunna strimlor och lägg i en skål. Strö över saltet och knåda purjolöken så att saltet tränger in och den blir mjuk. Låt vila ca 5 min. Skala och finhacka vitlöken. Kärna ur och hacka chilin. Hacka persiljan. Blanda alla ingredienser till en jämn smet och forma till 8 biffar. Låt vila. Skala morot, lök och vitlök. Skär moroten i tunna skivor och löken i tunna klyftor. Hacka vitlöken. Blanda alla ingredienser i en gryta, koka upp och låt koka ca 15 min. Stek under tiden biffarna i smör i en stekpanna 3-4 min på varje sida. Riv skalet och pressa ur lite saft från apelsinen. Blanda det med matyoghurt och honung. Servera biffarna med linsgrytan och apelsinyoghurten. LASAGNE MED SVAMP OCH SVARTKÅL 4 portioner 500 g skogschampinjoner 1 gul lök 1 vitlöksklyfta 1 msk Arla Köket® Smör-&rapsolja 200 g skivad svartkål 1 tsk torkad timjan 1 msk grönsaksfond 2 dl vatten 5 dl Arla Köket® gräddmjölk 2 msk vetemjöl 4 dl Arla Köket® riven ost, gratäng 1 tsk salt 400 g färska lasagneplattor 2 röda äpplen 60 g babyspenat 2 msk olivolja 1 msk rödvinsvinäger 1 krm salt Skär svampen i mindre bitar. Skala och hacka lök och vitlök. Stek svampen i smör- & rapsolja tills den blir gyllene. Rör ner kål, lök och vitlök. Stek ytterligare några min. Tillsätt timjan och buljong och låt koka 2-3 min. Sätt ugnen på 225°. Blanda gräddmjölk och mjöl i en kastrull. Koka upp under omrörning och låt koka 3-4 min. Rör ner 3 dl ost och rör tills den smält. Smaka av med salt. Varva lasagneplattor, svampröra och ostsås i en smord ugnssäker form. Avsluta med ostsås och strö över 1 dl riven ost. Tillaga i mitten av ugnen ca 20 min. Kärna ur och skär äpplena i tunna skivor. Varva äpple och spenat i en skål. Blanda olja, vinäger och salt och ringla över salladen. Servera till lasagnen. RISOTTO MED SAFFRAN OCH FÄNKÅL 4 portioner 2½ dl risottoris 1 gul lök 300 g fänkål 3 msk Arla® Svenskt Smör normalsaltat 1 pkt saffran à 0,5 g 6 dl varm grönsaksbuljong 100 g Arla Präst® riven ost 1 dl Arla Köket® crème fraiche Skala och hacka löken. Strimla fänkålen. Fräs det i smör i en tjockbottnad kastrull. Tillsätt ris och saffran och fräs 1 min. Rör ner buljongen i omgångar, riset ska suga upp vätskan innan mer tillsätts. Låt koka på svag värme ca 20 min. Rör ner ost och crème fraiche. Servera direkt. VEGETARISKA FAJITAS MED COTTAGE CHEESE 4 portioner 250 g KESO® cottage cheese mexican salsa 6 portabellosvampar 25 g Arla® Svenskt Smör normalsaltat 4 msk soja 1 kruka krispsallad salt och svartpeppar 1 mango 2 avokado 250 g körsbärstomater 12 tortillabröd 1 kruka färsk koriander Picklad rödlök Stek svampen i smör och slå över soja. Skölj krispsalladen. Skala, kärna ur och tärna mango och avokado. Skölj och dela körsbärstomaterna. Värm tortillabröden. Servera med svamp, grönsaker, mango, koriander, den picklade löken och cottage cheese. Toppa med koriander. KÄLLA: ARLA