Nolltretton 1
MAT & DRYCK Lite vin i kanten Vilken sommar vi ha
ft, jag hade själv turen att tillsammans med min man spendera hela juni ute i Europa med många vingårdsbesök och mina tips kommer därför från några av ställena vi besökt. Många vi besökt har inte produkter som är tillgängliga här hemma, men det är underbart att se vilken passion som driver många vinbönder trots deras hårda slit. Jag vill ju alltid prata och tipsa om någon trevlig Champagne och nu har jag för första gången besökt Deutz i Aÿ och är helt såld på deras fantastiska produkter så det blir ett av mina tips den här gången. Ett kärt återseende blev det när vi besökte familjen Tessari som driver La Cappucina i Soave, strax utanför Verona. Där har det blivit många besök genom åren och de tar alltid gästvänligt emot och pratar om sina produkter och livet i vinbranschen. Håll sommaren kvar och njut av bubbel och vitt vin till höstens skaldjur! Text: Liselotte Andersson DEUTZ - BRUT CLASSIC, Frankrike / Aÿ-Champagne / Art.nr 7487 / 569:KANTARELLTOAST MED NÄSTAN BRÄND GRÄDDE OCH GRUYÈRE Recept av David Nilsson Du behöver: (4 portioner) 1,5 liter gula kantareller 4 skivor surdegsbröd 2 msk neutral olja 50 g smör 5 dl vispgrädde nyriven gruyèreost salt Se hur David gör sin kantarelltoast genom att scanna QR-koden: Finns det något bättre än att avnjuta en kantarellmacka i skogen på en smörstekt macka, med nästan bränd grädde och nyriven ost? Det fina med kantarellmackan är att den alltid känns som en liten högtid. Doften av svampen i pannan, grädden som reducerar ner och får en nästan karamellig ton, brödet som blir krispigt av smöret. Det är sådana detaljer som gör skillnaden – och som förvandlar några nävar svamp till en fantastisk måltid. Gör så här: 1. Rensa svampen och stek den torr i het panna tills vätskan kokat bort. 2. Tillsätt oljan och stek tills de börjar bli lite krispiga. Avsluta med smöret och en nypa salt. Lyft ur svampen. 3. Häll i grädden i samma panna och reducera på högsta värme under omrörning tills den tjocknat och fått inslag av ljusbruna toner. Vänd tillbaka svampen och krydda eventuellt upp med mer salt och någon droppe vitvins,- eller champagnevinäger. 4. Smörstek brödet, lägg upp svampblandningen ovanpå och toppa med gruyère. Servera direkt. Mitt i Aÿ, en av Champagnes Grand Cru-byar ligger Deutz sedan nästan 200 år tillbaka. Huset grundades av bl a William Deutz men ägs numer av familjen Rouzaud som även äger Louis Roederer. Sedan en tid tillbaka har Deutz tagit över källarmästaren Caroline Latrive från grannen Ayala, det är hon som ska förvalta det mångåriga arvet och fortsätta producera högkvalitativ Champagne för husets räkning. Deutz champagner beskrivs ofta som både eleganta och komplexa, jag lägger gärna till lättillgängliga. Jag tror att deras stil passar väldigt många av oss. Man odlar ungefär hälften av sina druvor själv och köper resterande från noga utvalda odlare. Trots att produktionen är relativ stor, ca 2,7 miljoner flaskor per år, är det som vanligt i Champagne väldigt mycket hantverk bakom produkten. Vinet är en blend av de tre klassiska druvorna för området, Chardonnay, Pinot Noir och Pinot Meunier. Vinet är torrt, välbalanserat och har inslag av nötter, mandelmassa och citrus. Passar utmärkt som aperitif, men servera det gärna till naturella skaldjur eller en löjromstoast så kommer det att blixtra stjärnor. Sötma Fyllighet Syra LA CAPPUCINA - SOAVE 2022, Italien-Veneto / Art.nr 72417 / 159:Var hittar man gula kantareller? Alla har sin plats. Vid en sluttning, ett gammalt hygge eller en granplantering. Gula kantareller har sina favoritmiljöer, och lär man sig känna igen dem kan man plötsligt se skogen med nya ögon. Kantareller trivs i blandskog, gärna där det växer både gran, björk och ek. Marken ska vara fuktig men inte blöt, med mycket mossa. De gillar ljus men inte gassande sol, så håll utkik i gläntor och på höjder där solen letar sig in mellan träden. Särskilt bra brukar det vara i slänter och norrvända backar, där fukten dröjer sig kvar efter regn. Ett bra svampår kräver värme, regn och lagom temperaturer – då kan du hitta rikliga mängder från juli till långt in i oktober. Och när du väl hittat ett bra ställe – kom ihåg det. Gula kantareller växer ofta på samma plats år efter år, så länge marken får vara ifred. Det är därför vi håller våra kantarellställen hemliga som bankvalv. Så snöra kängorna, packa stekpannan, ladda kaffetermosen och ge dig ut. I värsta fall får du en skön promenad. I bästa fall – en grym kantarelltoast till kvällsmat. (Men du, tänk på brandrisken, ta med dig vatten och elda bara när förhållandena tillåter det och vid iordningställda eldplatser). (DN) Följ @david_lagar_mat på Instagram för mer matlagningsinspiration! 14 NOLLTRETTON La Cappucina har verkligen varit föregångare när det gäller att ställa om sin vinproduktion till ekologisk, arbetet inleddes redan på 80-talet och de har fått stor uppmärksamhet och uppskattning för det i Italien. Tyvärr finns inte den här producentens viner i ordinarie sortiment så det kräver en beställning, men det är det värt. Soave är ett vackert område som tillhör Veneto där man kanske är mest känd för sina kraftfulla Amarone-viner. Det här är en väldigt typisk Soave gjort på 100 % Garganega och någonting helt annat. Sex månader på sin jäst i ståltank ger ett krispigt, fräscht vin med mycket bra syra. Vita blommor, mandel och toner av den svarta lavastenen som finns i området gör sig kända i både doft och smak. Serveras gärna till lättare fiskrätter med lite gräddiga såser eller till en härlig räksmörgås.. Foto: Matilda Söderström Foto: David Nilsson Foto: David Nilsson