Nöjesnytt HOME Växjö och Jönköping 1
grilla Om hungern är den bästa kryddan så kommer
nog en perfekt grillglöd på andra plats. Allt blir godare när det fått ligga på gallret en stund - kött, fisk, räkor, halloumi och grönsaker! Här delar vi med oss av våra bästa grillrecept. GRILLAD MAJS MED LIMESMÖR 6 portioner 6 majskolvar 150 g Apetina® vitost eller fetaost LIMESMÖR 100 g Arla® svenskt smör 1 lime 1 hackad röd chili 1 dl hackad färsk koriander 1 tsk flytande honung 0,5 tsk salt Låt osten ligga i frys ca 2 tim. Blanda samman alla ingredienser till smöret. Forma till en rulle i smörpapper. Låt stelna i kyl ca 1 tim. Grilla majskolvarna runtom ca 10 min. Lägg smöret på de varma majskolvarna, riv den frysta osten över och garnera ev med koriander. GRILLAD LAX MED CITRONGLAZE 4 portioner 600 g laxfilé med skinn CITRONGLAZE 2 msk Arla® svenskt smör 1 liten citron 1 msk dijonsenap 2 msk honung 1 tsk salt 1 krm svartpeppar SPENAT- & SAFFRANSRÖRA 20 g bladspenat 1 schalottenlök 1 msk Arla® svenskt smör 0,5 pkt saffran à 0,5 g 3 dl Arla Ko® syrad grädde 1 krm salt Blanda smör, citronskal, senap, honung, salt och peppar till citronglaze. Grovhacka spenaten. Skala och hacka löken. Fräs spenat och lök i smör i en gryta. Rör ner saffran och grädde. Låt koka ihop ca 2 min. Smaka av med salt. Skär laxen i 4 portionsbitar och grilla dem 3-5 min på varje sida. Pensla glaze på de nygrillade laxskivorna. Servera med spenat- och saffransröra. Servera köttet med potatissallad och resten av såsen. GRILLAD LAMMSTEK MED CHIMICHURRI 6 portioner 1 kg benfri lammstek 1 msk Arla Köket® smör- & rapsolja 1 tsk salt CHIMICHURRI 2 vitlöksklyftor 4 msk Arla Köket® smör- & rapsolja 2 msk pressad saft av citron 0,5 hackad färsk röd chili 2 msk hackad färsk oregano 0,5 tsk salt Vik ut köttet. Pensla med smör- & rapsolja och salta. Grilla över glöd 5 min på varje sida. Lägg köttet vid sidan av glödbädden och fortsätt grilla tills innertemperaturen är 60°. Låt vila ca 5 min. Fräs vitlöken i smör- & rapsoljan. Rör ner övriga ingredienser. Skär köttet i skivor och lägg på ett fat. Häll den varma såsen över köttet. GRILLAD KARRÉ MED FÄRSKPOTATISSALLAD 4 portioner 600 g fläskkarré 1 msk olja 1 msk soja 1 msk hackad färsk timjan 1 msk hackad färsk rosmarin FÄRSKPOTATISSALLAD 1 kg färskpotatis 50 g fräsk lök 1 knippe rädisor 2 dl Arla Ko® gräddfil 2 dl Kvibille® riven ost cheddar 1 krm svartpeppar Koka färskpotatisen och låt den svalna. Skiva lök och rädisor. Skär potatisen i bitar och lägg på ett fat. Strö över lök och rädisor. Blanda gräddfil, ost och peppar. Klicka hälften av såsen över potatisen. Pensla köttet med olja och soja. Grilla över glöd ca 3 min per sida. Strö över örtkryddorna. Servera köttet med potatissallad och resten av såsen. GRILLADE RÄKOR MED VITLÖK OCH CITRONSÅS 4 portioner 1 kg frysta räkor med skal SÅS 2 dl Arla Ko® gräddfil 1 pressad vitlöksklyfta 0,5 citron Salt & peppar Blanda gräddfil med vitlök och citronskal. Smaka av med salt och peppar. Lägg de frysta räkorna i ett halster. Grilla dem över glöd tills de är varma och har fått färg. Servera med såsen, grillade grönsaker och bröd. GRILLADE HALLOUMI MED GREMOLATA 4 portioner 2 förpackningar halloumi 2 msk Arla Köket® smör- & rapsolja 1,5 dl hackad färsk persilja GREMOLATA 0,5 dl olivolja 1 citron 2 pressade vitlöksklyftor 0,5 finhackad röd chili Salt & peppar 50 g grovhackad rostad mandel Mixa samman persilja, olja, citron, vitlök och chili. Smaka av med salt och peppar och låt stå ca 20 min. Skär osten i bitar. Stek eller grilla den i smör- & rapsolja ca 4 min. Vänd några gånger under tiden. Lägg upp osten på ett fat, ringla över gremolatan och toppa med hackad mandel.