Tidningen C ANNIE LÖÖF Fokus på ljus i årets julta
l
Tidningen C STÄMMA 2021 Tre framåtblickande progra
m
Tidningen C LOKALA CENTERPOLITIKER Lärdomar från å
ret som gått
Tidningen C DIGITALA MÅNDAGSKLUBBEN Engagerar stor
t i Malmö
Tidningen C KERSTIN LUNDGREN Sverige och världen
REPORTAGE P roduktion av svensk mat skapar både j
obb och öppna landskap. I Kalmar län är det dessutom en av våra viktigaste näringar, så den vill vi vara med och utveckla, säger Karin Helmersson som är centerpartistiskt regionråd i Kalmar län. För Karin Helmersson har närproducerad och ekologisk mat alltid varit viktigt. Som uppvuxen på en mindre gård utanför Orrefors växte hennes intresse för bra mat med tid också till en politisk fråga. Idag är det en av hennes hjärtefrågor. Just nu arbetar Karin för att ett Matens hus ska bli verklighet i regionen, en fråga som Centerpartiet gick till val på 2018. Projektet är en del i arbetet med länets livsmedelsstrategi, med mål om att fler människor ska välja lokala livsmedel och om att få invånarna att bli medvetna om var maten kommer ifrån. Dessutom är tanken att den lokala livsmedelsbranschen, på ett långsiktigt och hållbart sätt, ska kunna öka sin konkurrenskraft, produktivitet och innovationsförmåga. Målet är att det i framtiden ska finnas ett fysiskt Matens hus, men där är man inte riktigt än. En förstudie ska göras och efter det utses upp till fem aktörer som vardera får 75 000 kronor för att ta fram sina skisser för genomförandet. – Det här handlar inte bara om att marknadsföra små gårdsbutiker i regionen. Alla aktörer som finns i området behövs. Alltifrån de små gårds slakterierna som vi har runt om i länet till det stora slakteriet KLS Ugglarps i Kalmar, säger Karin Helmersson. Var ett Matens hus skulle kunna vara placerat vet man inte än. Men Karin Helmersson tycker att Öland med dess många gårdsbutiker, mejerier och bönodlingar kan vara ett bra alternativ. – Öland har mycket spännande på gång. Hushållningssällskapet där är först i Sverige med att försöka odla sötpotatis, något som sker på fler ställen i länet också. Landskapet är dessutom unikt med dess bönodlingar som står för 95 procent av all produktion i Sverige, säger hon. Och intresset för vad vi i Sverige väljer att fylla våra magar med ökar stadigt. Nu står julen för dörren. Karin på pekar att det är extra viktigt att tänka på att välja så hållbar julmat som möjligt. Gärna ekologiskt men helst närodlad. – Att hitta en klimatsmart julskinka är inte speciellt svårt, vår svenska matproduktion ska vi framhålla, menar hon. Samtidigt är det värt att tänka på att laga mat med måtta för att slippa onödigt svinn. Att handla via Rekoring för att stötta sina lokala producenter är också viktigt. – I år när pandemin påverkar oss så mycket kan nog det stora intresset som finns för matlagning bli ännu större. Kanske kommer vi prova nya spännande rätter? Jag tror att pandemin har ökat medvetenheten om mat, till exempel äter vi nu mycket mer svenskt kött än innan. Den trenden ska vi hålla i, avslutar Karin Helmersson. Visste du att Kalmar län producerar: Mat från Kalmar län i fakta och siffror: Nästan alla bönor i Sverige kommer från länet, samt var fjärde kyckling, var sjunde ägg, en tiondel av all mjölk och nöt. Det finns omkring 3 000 företag i regionen, med 22 miljarder i omsättning och 10 000 sysselsatta, vilket är en tiondel av landets näringsliv. Det är landets fjärde största besöks region under sommaren. Regionen har flera stora livsmedelsproducenter och förädlare. Cirka 50 000 offentliga luncher äts varje dag i Kalmar län. Det finns fler än 100 små skaliga butiker och runt 40 gårdsbutiker. TIDNINGEN C . 27 95 % 10 % 17 % 12 % 25 % av bönorna av nötköttet av äggen av mjölken av kycklingen Produktion av svensk mat skapar både jobb och öppna landskap. Karin Helmersson
Tidningen C JOHANNA PAARUP-JÖNSSON Fokus på psykis
k hälsa