Marknad Örebro 1
GASTRO DANYEL COUET – POPULÄR TV-KOCK TEXT: PAUL
DAHLGREN FOTO: PRESSBILD Stjärnkocken Danyel Couet är en omtyckt TV-kock, inte minst från programmet ”Sveriges yngsta mästerkock”. Han äger och driver ett flertal, bra och kända, restauranger. Danyel, 47 år, har sina rötter i franska Paris men växte upp i Sollentuna. I gymnasiet valde Danyel kockyrket och gick igenom Kristinebergs restaurangskola. Efter studierna fick han plats som lärling på Christer Lingströms tvåstjärniga restaurang Edsbacka Krog, då Sveriges främsta. Danyel ingick även i det svenska Kocklandslaget 1996-2000 och tog OS-guld år 2000. Han har skrivit ett tiotal böcker. Medverkan sker ofta i TV, deltagande har skett i ”Kockarnas kamp”. Han är programledare tillsammans med Tina Nordström för mycket populära ”Sveriges yngsta mästerkock”, som har 700 000 tittare varje vecka. Tillsammans med Melker Andersson byggde Danyel, innovativt, upp ett svenskt krogimperium, F12-gruppen. I koncernen har eller har ingått, F 12, Fjällpuben, Grill, Kungsholmen, Köttbaren, Le Rouge, Miss Voon, Mr Voon, Smak och Villa Godthem, alla med det egna konceptet. Mest känd var lyxrestaurangen F 12, Fredsgatan 12, som fick en stjärna i Guide Michelin redan år 1997. Avsmakningsmenyn, med ett tiotal rätter, följde årstidernas råvaror och gav oss härliga matupplevelser. Grill, en avslappnad mötesplats, var nydanande och kombinerade restaurangen med en stor bar. Här grillades med fem olika metoder mat från olika världsdelar. Vår och mångas favorit var ”Grill Plate” med träkolsgrillad lamm, oxrygg, pighamkarré, gårdskyckling och kryddiga korvar serverade med pommes frites och olika såser, grillat som bäst. Idag består F12-gruppen av enbart tre restauranger. Mycket välförtjänt har Melker Andersson och Danyel Couet på olika sätt hyllats för deras mångåriga och betydelsefulla gärning, då de utvecklat och berikat svensk matkultur. Allegrini Danyels egna krog Allegrini öppnade 2018 och är uppkallad efter hans farmor. Det var i hennes kök i Paris som hans livslånga kärlek till fransk mat grundades. Ett kök fyllt av dofter från timjan, vitlök och andra kryddor. Här skapades matminnen. Samma franska matminnen vill Danyel tillsammans med Sebastian Thuresson skapa och förmedla till gästerna på Allegrini. Matminnen vilka bygger på de råvaror duon tycker bäst om och som naturligt hör till säsongen. Till lunch finns för gästerna att välja på dagens rätt, dagens soppa och veckans dessert. Vi har ätit en perfekt mör och god fläsksida med grön sparris, karamelliserad lök och potatispuré följt av en äppelkaka med vaniljsås som dessert. Visst finns det ostron på kvällsmenyn. Franska specialiteter kan vara, Steak Tartare med anklever, Socca Provencale, Tupp och Dilamm. Ostarna är perfekta i form av Comté, Napoléon och Fourme d’Ambert. Bästa avlutningen är givetvis en Crème Brûlée, här med kanderade hasselnötter. Utöver detta, ett väl passande dryckesutbud. Allegrini ger gästerna en upplevelse och känsla av fransk matkonst som allra bäst. ® 52