Buffé 1
NYTT & HETT! NYTT & HETT - Januari LÄR DIG BLI VE
GO-MEJERIST EMELIE HOLM emelie holm är näringsterapeut, föreläsare och kokboksförfattare. Nu vill hon få veganer, laktosintoleranta och alla andra som söker alternativ till det traditionella mjölkdrickandet att tillverka alternativa mejeriprodukter. Låter det krångligt? I kommande boken med den lite tungvrickande titeln »Vegomejerier. Gör egen mjölk, smör, ost av nötter, kärnor och gryn« lär Emelie Holm läsaren att få full koll på näringsinnehållet utan onödiga tillsatser. Sugen på att skapa ditt eget frösmör eller självsignerad grädde eller yoghurt? – Ett tips är att börja göra din egen favoritnötmjölk. Detta eftersom den inte bara är billigare utan även godare än den köpta. Börja med till exempel havremjölk eller mandelmjölk och avancera sedan till yoghurt eller ost. Allt du behöver för att starta är en mixer. Sedan bestämmer du själv vad du vill använda för nötter, frön eller gryn. Har du inte en silduk kan du använda hampafrön eller blötlagda cashewnötter. Dessa behöver du inte sila av utan kan dricka som de är, säger Emelie Holm, vars bok kommer ut i mitten av mars på Norstedts förlag. → TEXTER LARS COLLIN LAGA GOTT UNDER TIAN HANNA OLVENMARK KAN... APP FÖR SNABBT SVAR KOLLA MÄRKNINGEN I BUTIKEN märkningsguiden är ett oumbärligt komplement till Konsumentverkets hemsida Hallå konsument. Ta upp mobilen direkt i butiken, fotografera av en av 40-talet olika miljö- och hållbarhetsmärkningar – och få bums besked om vad den betyder. Märkningarna är Konsumentverkets helt oberoende vägledning och gäller både livsmedel, textilier och möbler, och vi konsumenter får också hjälp med energismarta val och varningsmärkningar för kemikalier. www.hallakonsument.se NÅGRA VANLIGA MÄRKNINGAR Fairtrade: Internationell märkning för hållbar utveckling i fattiga länder. KRAV: Svensk märkning för ekologisk produktion. EU-ekologisk: EU:s obligatoriska märkning för ekologiska varor som tillverkas inom EU. Nyckelhålet: Livsmedelsverkets märke på produkter med mindre socker Svenskt sigill: En kvalitets- och ursprungsmärkning på mat som bland annat tryggar att råvarorna kommer från svenska gårdar. MSC: Den största märkningen för kaffe, te och kakao i världen, som står för att varan har producerats på ett hållbart sätt, framför allt i utvecklingsländer. Svanen: Nordisk miljömärkning för varor och tjänster. Dietisten och matbloggaren Hanna Olvenmark ligger bakom bloggen Portionen under tian. Där tipsar hon om hur vi kan hålla nere matutgifterna utan att behöva äta tråkigt och onyttigt. För detta vann hon 2017 års hållbarhetspris Local EAT Award. Varför skapade du Portionen under tian? – Jag jobbade som dietist och möttes av myten om patienter som inte kunde följa kostråden eftersom all bra mat är dyr. Jag ville visa att det inte var så. Många konsumenter är inte uppmärksamma på vad vi lägger pengarna på. Genomsnittssvensken spenderar 40 procent av matbudgeten på utrymmesmat: snacks, godis, läsk och alkohol. Så det handlar om att lägga pengarna på kvalitet i stället? – Absolut. Och att man inte slänger mat. Om den inte konsumeras spelar det ingen roll hur bra mat man köper i butiken. Bra val i butiken måste även bli bra val hemma. Så hur mycket kan vi trolla med knäna? – Jag har klarat mig på 600 kronor i månaden. Då blev det många olika slags linsgrytor och skafferirens. Man har ofta mycket mer än man tror hemma. Normalt äter jag för 1200–1500 kronor i månaden, och då är kosten väldigt varierad. Hjälp oss med några gyllene regler! – Först och främst: Gå över till att äta mindre kött och mer vegetariskt; spannmål, rotfrukter och baljväxter som linser och bönor – hur billigt som helst och väldigt näringsrikt. Bara här kan man spara 10–30 kronor per portion beroende på kött. Därefter: Skriv inköpslistan hemma och följ den i butiken, där du annars lockas av sådant du inte vill ha. Ha en plan. Jag gör själv veckomenyn 300-kronorslistan på bloggen som många följer. Slutligen: Ta med matlåda till lunchen och spara 10 000– 15 000 kronor per år. Jag reste till Mount Everest base camp förra året genom att konkretisera de små val jag gjorde varje dag. Lever du som du lär? – Åh, till hundra procent. Jag är medveten men inte uppoffrande. Jag gillar att vara vardagssmart. Bästa tipsen för en lång vinter? – Vi är extremt förändringsbenägna i just januari. Men det är lättare att kapa utgifter än att öka inkomster, så börja med en detoxvecka för plånboken och använd upp alla matrester. Mer generellt: Byt ut en eller flera måltider i veckan till baljväxter, ta med lunchen – och avsätt en timme i veckan för planering. BUFFÉ 1 • 2018 5