Nöjesnytt HOME Jönköping och Växjö 1
Heidelbergs Slott ekfatslagrade viner Många av vä
rldens största vinfat finns i Tyskland, särskilt i vinregionerna runt Pfalz och Rhen. Det mest berömda är Heidelberger Fass i Heidelbergs slott, som mäter 7 meter på höjden, 8,5 meter på bredden och rymmer cirka 220 000 liter vin. Andra imponerande fat är Fass von Rüdesheim (120 000 liter) och Schloss Johannisberg Fass (200 000 liter). Även Tokaji Giant Barrel i Ungern, med en kapacitet på 100 000 liter, tillhör de största. För att sätta det i perspektiv: Heidelberger Fass motsvarar hela 73 333 stycken 3-litersboxar. Dessa skulle fylla ungefär 2,2 stycken 20-fots containrar, och en person som dricker en box i månaden skulle behöva 6 111 år för att tömma fatet! Fatet byggdes 1751 av kurfursten Karl Theodor och krävde ek från 130 träd. Legenden berättar att hovnarren Perkeo, som ansvarade för fatet, kunde dricka enorma mängder vin. Sägnen säger också att han dog den dagen han av misstag drack vatten istället för vin. Stora vinfat kallas ofta liggare eftersom de placeras som solitärer och horisontellt i vinkällare, till skillnad från barriquefat (ca 225 liter) som staplas i flera nivåer. En liggare används främst för förvaring och påverkar inte vinets smak nämnvärt, medan mindre ekfat, som barrique, bidrar till vinets karaktär genom ekkontakt och mikrooxidation. Ekfatslagrade viner är ofta dyrare eftersom både lagringstiden och ekfaten i sig är kostsamma – en ny barrique kostade exempelvis omkring 9 000 kr år 2020. Billigare viner med ekkaraktär får ofta sin smak från andra tekniker, som att sänka ner rostade ekplankor i vinet. Tillvägagångssättet innebär ingen kvalitetsförlust i sig utan är snarare ett sätt att hålla nere kostnaderna. Som konsument är det bra att förstå skillnaderna när man väljer vin. LETAR DU EFTER NÅGOT MER SPECIELLT VIN, MED ELLER UTAN FATLAGRING, FINNS NYHETER I DET TILLFÄLLIGA SORTIMENTET. Här hittar ni recensioner och omdömen. https://elkejung.se/category/nyheter/vin-nyheter/ CABRIZ RESERVA BRANCO 2023 2703 | 149 KR | 4 Den spännande portugisiska druvan encruzado ger här ett vin som smakar av nektariner, brynt smör, gröna äpplen, kryddor, nougat och lime samt av fat. Läckra smaker i kombination med ljusa kötträtter. Vinet har delvis lagrats med sin jästfällning under tre månader på nya lättrostade och andragångsfyllda franska barriquer. BOURGOGNE CHARDONNAY 2023 | 76083 | 146 KR | 4 Torr, frisk och renklingande smak av äpplen och mogen citrus i kombination med rostade fat. Efter skörd pressas druvorna och musten förs över på rostfria ståltankar respektive 228 liters ekfat. Favoritvin till råbiff med pommes eller lagad fisk med krämig sås. AMADINO CABERNET MALBEC 2024 2037 | 119 KR | 4 Skönt husvin med fruktig smak av plommon, inslag av mörka bär, kryddor, lakrits och vanilj samt fat. Ett perfekt grillvin! 65 procent av vinet har lagrats fem månader tillsammans med franska ekstavar. Resterande 35 procent lagrades på franska ekfat, s k barriquer. CAMINO 2017 | 58379 | 249 KR | 4+ Här något så ovanligt som ett chilenskt malbecvin. Druvan är annars starkt förknippad med Argentina. Smaken är fyllig av mörka bär, har en kärnig solig snits, stram struktur, inslag av örter och lite fat. Lagringen gjordes på mestadels använda fat (ekfatskaraktär blir mer subtil). Utmärkt till fin köttbit med bea. AV ELKE JUNG, OBEROENDE VINSKRIBENT, JOURNALIST, SOMMELIER OCH KONSULT. INSTAGRAM: @MYWINEBY HTTPS://ELKEJUNG.SE