Sommarguiden Helsingborg 1
hamna på tallriken precis som grönsakerna tillaga
s från rot till blast, dessutom innebär det att de försökt hitta den optimala storleken på en lagom portion. Majoriteten ska bli mätt, och de fantastiska råvarorna ska inte landa i skräpkorgen. ”Är du atlet eller storätare, säg till!”. Framförallt vill de servera det bästa ur den skånska myllan, vildplockat eller genom samarbeten med ambitiösa bönder och odlare. Med nivån på råvarorna så menar de att det inte finns någon anledning att krångla till det. Och de har såklart rätt. Dagtidens korg med smaker ämnade för delning i sällskapet och kvällstidens rökmeny med fyra rätter tillagade över öppen eld är på olika sätt lika mycket kulinariska pärlor och anledningen till att Hörte Hamnförening kan sluta drömma tillbaka till yrkesfiskets tid eller på annat sätt önska sig en mer levande hamn. Talldungen, Brösarp Talldungens Gårdshotell stoltserar med 18 rum. Vilket kan vara bra eftersom de också har en restaurang med ett tjusigt urval av ekologiska, biodynamiska och naturviner. Man blir gärna sittande. Man vill helst inte åka hem. Och när du väl vaknar igen så gör du det till doften av nybakat bröd från deras eget microbageri vilket förgyller en frukostbuffé som också har hemlagade marmelader. Det är, som de själva säger - ”För folk utan hämningar”. Talldungens Gårdshotell ligger i Brösarp på Österlen, mitt bland vidunderliga bokskogar, rullande backar och vidsträckta stränder, på en plats där det har funnits, eller finns, en talldunge som så gett hotellet och restaurangen sitt namn. Restaurangens mat må vara inspirerad av södra Europa men menyn lutar sig såklart emot lokala råvaror. Det är enkelt och rustikt och man kan njuta av en prisvärd meny med fyra serveringar kallad Spisarmenyn som utmärkt kan matchas med naturviner från den stora vinkällaren. Allt detta blir ditt för det facila priset 550 kronor - plus ytterligare 550 kronor för dryckesmenyn till. Problemet sedan, eller möjligheten beroende på hur man ser det, är att vinkällaren är ganska omfattande. Så denna vindestination, eller det framtida hålet i plånboken, slutar kanske inte där och då. Jord & Bord, Örnahusen Uttrycket från jord till bord har använts otroligt mycket sedan hållbarhet visade sig handla om rikets säkerhet och språknämnden samtidigt upptäckte att frasen ”lokala råvaror” hade slitits ut och behövde renoveras. Jord till bordstrategi med, närproducerade råvaror, är vad som egentligen alla namnen i den här artikeln handlar om. Ett mattänk som genomsyrar mycket av Skånes finaste matdestinationer. Och ett tänk som gett namn till den vegetariska restaurangen Jord & Bord på Österlen. Jon och Giovanna Lindberg öppnade sin ekologiska restaurang och köksträdgård för fyra år sedan där trädgården fungerar som deras skafferi och inspiration. Menyn reflekterar naturligtvis vad de har tillhands under säsongen och de lagar och bakar naturligtvis helt från grunden med deras egenodlade råvaror. Målet är att gästerna ska kunna njuta av deras oas på landet medan de delar med sig av den passion de har för att laga hälsosam och smakrik mat. Deras förhoppning är nyfikna besökare som spänt vill ta del av de spännande smaker som jorden har att erbjuda, det vill säga deras köksträdgård som idag innehåller allt möjligt som exempelvis rödkål, kronärtskocka, lök, pumpa, björnbär och lupiner. På deras soliga terass kan du stifta bekantskap med uppfinningsrika rätter och vegetariska smaksensationer, från frukostens kimchifritters med grillad sparris, till lunchens quinoaburgare, chili med bönor eller säsongens soppa. Och ifall deras inspirerande matlagning inte skapar nog med intresse för det vegetariska och Heaven/The Lodge 21