Jaguarmagasinet - mars 2024 1
Jaguarkockens KLASSISK VILTSTEK EN SMAKRIK KLASSI
SK VILTSTEK Portioner: 6 personer Ingredienser: Tid: ca 1,5 - 2 h Gör så här: • • • • • • 1200 g fransyska av vilt 800 g potatis 600 g brysselkål 2 st morötter 2 st gula lökar 2 st vitlöksklyftor • 1 msk tomatpuré • 4 st lagerblad • 3 msk timjan • 5 dl egentillverkad fond (alt. koncentrerad som spädes enligt anvisningar) • 2 dl vatten • 4 dl grädde • • • maizena • smör • matolja • salt • peppar 2 st anjovisfiléer gelé eller rårörda lingon 5. 3. 1. Putsa bort ev. hinnor från köttet, krydda väl runt om. Bryn steken i rikligt med smör och lite olja tills den fått fin färg i en gjutjärnsgryta på medeltemperatur. Tillsätt slantade morötter, klyftor av gul lök och finhackad vitlök i grytan. Låt inte grönsakerna ta färg, vänd runt med jämna mellanrum och tillsätt sedan timjan, lagerblad, tomatpuré och anjovis. 2. Fyll på grytan med fonden och vattnet, låt koka upp och sänk sedan temperaturen så att det småkokar. Låt koka i ca 35 min – 1h. Vänd steken någon gång under tillagningen och använd en termometer så att du tillagar köttet till 62 grader. Skala och koka potatisen i välsaltat vatten i ca 20 min, känn gärna med en provsticka att de är färdigkokta. 4. Ta upp steken ur grytan när den nått 62 grader och låt vila i folie. Sila av såsen från grytan till en ny kastrull och koka ihop med grädden under ca 5 min. Smaka av och red till valfri konsistens med maizena. 6. Koka upp en stor kastrull med välsaltat vatten. Putsa till brysselkålen och koka tills de mjuknar, ca 5 – 10 min beroende på storlek (känn med en sticka). Det bästa är att smaka för att vara säker. Häll av vattnet och tillsätt en stor klick smör i brysselkålen, rör om och lägg upp för servering. 7. Skär upp steken i tunna skivor och servera allt tillsammans med den kokta potatisen, gräddsåsen, brysselkål samt gelé eller rårörda lingon. Smaklig måltid! JAGUARGRUPPEN.SE | MARS 2024 41