Lokaltidningen Kanalen 1
28 kultur &nöje Kanalen i ÖSTeRÅKeR OCH VaXHOlM •
NR 35 • Vecka 35 • ONSDaG 29 auG • 2018 VaxhoLmarNaS kVarTErSkroG Hamnkrogen, eller HK som den även kallas, är känd för sin vällagade husmanskost. foTo: agneTa JoHansson fÖruTom EN moDErNISErING av à la carte har man behållit den traditionella och skärgårdsinspirerade husmanskosten med stekt strömming, fiskgryta och Hamnkrogens räksmörgås på menyn. foTo: DaviD HamiLTon I Sommar har korkarna i Hamnkrogens Champagnebar smällt högt. Ett av de lyckade koncepten är räkor, champagne och spaning över gästhamnen. HK - sommarens skönaste häng Sedan år 1958 har Hamnkrogen varit UTESERVERING mitt i centrum UPPLEV INDISK MAT Lunch | Servering | Take-Away | Fullständiga rättigheter Storängstorget 25 | Åkersberga | 08-540 662 55 | www.sazna.se Mån-Tors: 11.00 - 22.00 | Fred: 11.00 - 23.00 Lörd: 13.00 - 23.00 | Sönd: 13.00 - 22.00 Vaxholmarnas kvarterskrog. Här har man i alla tider träffats över en bit mat och lite prat. De nuvarande ägarna har valt att behålla den klassiska krogstilen samtidigt som de under sommarsäsongen kan erbjuda fem olika stekheta ställen kring gästhamnen. Matthias och David Hamilton är Höst på Solbrännan BRUNCH varje söndag kl 11-15 FRE 28/9 Corneliskväll med DE SÖDERVISA ONS 3/10 Tjejkväll FRE 5/10 Annie Hedin Quintett spelar och sjunger Solbrännan - ett härligt ställe att fi ra en högtidsdag på Solbrännan Öppet för lunch varje dag. Öppettider för kvällar samt övrig info se solbrännan.se solbrännan.se Restaurang & Café Stråkvägen 2, Österskär • Bokning: 08-540 609 09 alt. info@rodloga.com uppvuxna i Svinninge. Matthias utbildade sig till kock och arbetade sig runt på olika restauranger. Drömmen att någon gång ha en egen krog växt fram med tiden. – Det var väl egentligen inte förrän jag fick frågan om att köpa krogen som alla bitarna föll på plats. Jag började här som kock och restaurangchef år 2010. Året därpå såldes restaurangen och i samma veva började David här, säger Matthias. David som är utbildad elektriker hade siktet inställt på ett framtida hantverksyrke, men ett tag kunde han tänka sig jobba i lag med sin två år äldre bror. När krogen ett år senare blev till salu igen hade Matthias bearbetat tanken att driva Hamnkrogen tillsammans med David och Edward ”Eddie” Wacha som arbetat på HK som kock i över tio år. Detta var för sex år sedan. Hamnkrogen i Vaxholm har behållit mycket av den traditionella husmanskosten, som serverats sedan slutet av 1950-talet. – Vi har ett arv som vi försöker förvalta bland annat att ha kvar det gamla marinatemat i inredningen och på menyn, även om vi moderniserat a´ la cartemenyn något, säger Matthias och hänvisar till deras berömda stekta strömming och fiskgryta samt fläsket och köttbullarna. I somras firade de att Hamnkrogen, som en gång i tiden hette Hamnbaren, funnits i 60 år. Detta gjorde med en storslagen nostalgi meny. Det mer samtida och trendiga utan Middag med putt? n maT Åkersberga Golfklubb har lanserat en ny form av aktivitet som kombinerar inmundigande av god mat med lite avslappnat golfspel. Två måndagkvällar i rad har klubben arrangerat vad man valt att kalla Middag med Putt, vilket är en lättsam putttävling, som varken kräver förkunskaper eller golfklubbor, allt finns att låna. I priset på en hundring ingår även varmrätt i golfrestaurangen, och är du sugen på efterrätt så är det bara att lägga till för en blygsam summa. Middag Med Putt arrangeras även följande två måndagar och går att boka in sig på klubbens hemsida. Ja snobberi serverar de på Kobben som är HK:s nyaste sommarkrog belägen mitt i Vaxholms gästhamn. Här finns allt som gästerna kan tänka sig behöva en varm sommardag. Glasskiosken för alla fikasugna, Båthuset, Bryggbaren med loungedel för skönt häng och Kobbens restaurang med 58 kvadratmeter parasoll har över 60 sittplatser på terrassen över vattnet mitt i gästhamnen. Där har de under sommaren arrangerat flera uppskattade är musikfrågetävlingar. Sist i raden av HK:s sköna sommarhängställen Champagnebaren längst ut på piren i gästhamnen. – Den har bara varit öppen när väder och vind tillåtit annars är det väldigt blåsigt där, säger David som under sommarens hetaste dagar har försett de gäster, som kan slita blicken från alla förbipasserande båtar, med lättare tilltugg i form av rökta räkor, chips, lokala ostar och charkuterier tillsammans med svalkade sommardrinkar och givetvis en och annan skvätt iskall och torr champagne. Agneta Johansson foTo: soPHia Jansson mat & krogliv