Nöjesnytt Kalmar Öland 1
thaimat Med ett bra recept kan du göra thaimat he
mma. Hemligheten är att blanda sötma med syra och hetta från chili. Inspireras av det thailändska köket och laga en lättlagad thaigryta med kyckling eller barnens favorit Pad Thai. THAIGRYTA MED KYCKLING 4 portioner 400 g kycklingbröstfilé 0,5 tsk salt 2 msk Arla®svenskt smör 200 g frysta wokgrönsaker 5 dl Kelda® thaisoppa Strimla kycklingen. Salta och bryn den i smör i omgångar i en stekpanna ca 3 min. Lägg över kycklingen i en gryta. Stek grönsakerna hastigt i smör i stekpannan. Lägg över grönsakerna i grytan och häll över soppan. Låt allt sjuda några minuter. TOM YUM GOON 4 portioner 2 schalottenlökar 2 citrongräs 50 g färsk ingefära 1 färsk röd chili 10 dl vatten 3 msk skaldjursfond 200 g ostronskivling 2 msk fisksås 2 dl Arla Köket® vispgrädde 500 g råa Vannameiräkor 1 lime, finrivet skal och saft 1 kruka färsk koriander Skala och finhacka löken. Krossa roten på citrongräset och finhacka det. Skala och skär ingefäran i tunna skivor. Skiva chilin. Lägg lök, allt citrongräs, ingefära och chili i en rymlig kastrull. Häll på vatten och skaldjursfond. Koka upp och låt koka 10 min. Riv svampen i mindre bitar. Tillsätt fisksås, grädde och svamp till soppan. Sjud ytterligare 5 min. Tillsätt räkor, limeskal och pressad limesaft. Sjud tills räkorna är klara, ca 1 min. Häll upp i skålar och toppa Tom Yum Goon med färsk koriander. PAD THAI 4 portioner 1 msk strösocker 2 msk kokande vatten 1 msk Srirachasås 1 msk risvinäger 2 msk fisksås 2 msk tamarisoja 1 lime, pressad saft 250 g breda risnudlar 180 g böngroddar 1 knippe salladslök 1 röd chili 2 vitlöksklyftor 200 g kycklinglårfilé 25 g Arla® svenskt smör Salt & svartpeppar 200 g stora räkor utan skal 2 ägg TOPPING 1 dl hackade jordnötter 1 kruka färsk koriander 1 dl rostad lök Chili flakes Rör ihop alla ingredienser till såsen. Rör väl tills sockret löst sig. Tillaga nudlarna enligt anvisning på förpackningen. Skölj i kallt vatten och låt rinna av väl. Skölj groddarna. Strimla salladslök och chili. Finhacka vitlöken. Strimla kycklingen. Hetta upp smör i en rymlig stekpanna. Stek kycklingen tills den är genomstekt. Tillsätt vitlök, chili och räkor. Smaka av med salt och peppar. Rör ner äggen och stek någon minut. Blanda ner nudlar, dressing och böngroddar. Blanda väl och låt allt bli varmt. Toppa Pad Thai med jordnötter, koriander, rostad lök, salladslök och chili flakes. LAXWOK 4 portioner 400 g laxfilé 2 vitlöksklyftor 3 msk finhackad färsk ingefära 1 färsk röd chili 250 g broccoli 4 salladslökar 1 röd paprik 3 msk rapsolja 28 | nöjesnytt 3 msk japansk soja 2 msk sesamolja 1 msk fisksås 1 msk strösocker 2 dl Arla Ko® vispgrädde TILL SERVERING 250 g äggnudlar 1 kruka färsk koriander 1 lime Tärna laxen, 2x2 cm. Skala och finhacka vitlök och i ngefära. Kärna ev ur och skiva chilin. Skär broccolin i långa buketter så du får med stammen. Skiva salladslöken. Kärna ur och skär paprikan i bitar. Koka nudlarna enligt anvisning på förpackningen. Hetta upp hälften av rapsoljan i en wok eller rymlig stekpanna. Stek laxen runtom i 2 min. Lägg över på ett fat. Hetta upp resterande olja. Stek alla grönsaker, vitlök, ingefära och chili ca 2 min. Tillsätt soja, sesamolja, fisksås, socker och vispgrädde. Koka upp och vänd ner nudlarna och laxen. Toppa med färsk koriander. Pressa över lime vid servering. HET THAICURRYBIFF 4 portioner 500 g lövbiff 1 liten purjolök 2 msk Arla Köket® smör- & rapsolja 2 tsk currypasta 2,5 dl lätt kokosmjölk 1 lime, rivet skal & saft 2 dl frysta gröna ärtor 1 msk fisksås 0,5 tsk salt 1 tsk rårörsocker 3 msk hackad färsk koriander Skär köttet i strimlor. Strimla purjolöken. Bryn köttet i smör-&rapsolja i en wok eller stor stekpanna. Låt purjolök och currypasta fräsa med. Rör i kokosmjölk, lime, ärtor, fisksås, salt och socker. Låt koka ca 3 min. Blanda i koriander. Servera med ris.