STT 1
På MogAvis Fyra sidor från Mogaskolan i Svenljung
a På Mogaskolan handlar det inte bara om Svenljunga kommun. Eleverna får också många internationella erfarenheter och intryck. Här berättas om resor till Kina, Litauen, Paris och Tyskland. VÄLKOMNADE. De kinesiska eleverna gav våra svenska elever ett varmt välkomnande. FOTO: JAN RUDEKE En storslagen upplevelse där man känner sig som en myra. FOTO: ANTON PALMÉR Eleverna vilar sig inom den förbjudna stadens väldiga murar. FOTO: PER SKANSVIK Eleverna är skeptiska till dessa kinesiska läckerheter. FOTO: ANTON PALMÉR Storslagen resa till Kina KINA I mars åkte fyra elever från Mogaskolan till Kina. Dessa elever var Filip Björendahl, Anton Palmér, Filippa Sparrenbrink och Erica Wagné. Det var deras lärare Jan Rudeke som valde ut dessa elever. Tanken var att de skulle få idéer och se vilka möjligheter det finns i framtiden. Dessutom fick de en fantastisk upplevelse. Vad är den största skillnaden gentemot Sverige? – Det är större skillnad mellan rika och fattiga. De har större hus och alla är trevligare och snällare. Det fanns inget skräp på gatorna men luften var smutsig. Dessutom var det trångt eftersom det var så mycket folk som gick på gatorna och många bilar som körde, säger Anton och Filippa. Vad gjorde ni i Kina? – De första dagarna bodde vi på ett hotell i Peking. Det första vi gjorde var att gå runt i staden och kolla in kinesiska byggnader och affärer som skiljde sig mycket från svenska byggnader. Vi testade på kinesisk mat och snabbmat. Dessutom var vi på ett möte för att lära oss hur det går till. På en stor marknad som vi var på kunde man till skillnad från Sverige, förhandla om priset. Dessutom besökte vi Kinesiska muren, och gick ovanpå den. Man kunde inte se något slut Det är större skillnad mellan rika och fattiga. på muren. Det var storslaget. – Vi var även i Kanton, där vi till en början reste runt med elever från Göteborg, säger Filip. Vi besökte en kinesisk skola, School no. 86, som hade ett eget museum och vi fick vara med på en av deras bildlektioner. Eleverna vi träffade var ett år äldre än oss. – Vi besökte Kantons stadshus där vi fick äta en god middag, berättar Filippa. Vi var också på ett buddhistiskt tempel och på en vår-festival. Hur var maten? – Det var mycket kyckling, svamp och grönsaker. Vi provade på spindel, larver, orm och duva. Allt var friterat. Maten smakade gott, även spindel och larver. Dock fick vi europeisk frukost på hotellet. Man kunde få europeisk mat men vi ville prova något nytt. Det var spännande att få äta nya mäträtter, konstaterar Anton och ser nöjd ut. CAROLINA SANDBLOM, FRIDA GUSTAFSSON, ANTON PALMÉR, SOFIE JOHANSSON