Åtelkatalog 2024 1
Rök ditt viltkött Med en elektrisk rök från Bradl
ey röker du enkelt din mat. Du kan ställa in temperatur och tid och rökskåpet sköter sig i stort sett själv. Man laddar det med rökbriketter som sedan automatiskt matas in efter hand. Det finns många olika sorters briketter, t ex al, bok, hickory och ek. Om du ska röka kött så behöver det saltas innan rökningen. Det vanligaste är att man lägger det i en saltlag. Salthalten brukar ligga på mellan 7 och 10%, beroende på hur salt kött man vill ha. Man ska använda jodfritt salt och/eller nitritsalt. Man kan också tillsätta andra kryddor eller socker i lagen. Saltlagen kokas upp och när den svalnat så lägger man i köttet och ställer det i kylen. Saltet tränger in ca 1 cm/dygn så om man t ex har en köttbit som är 6 cm tjock så behöver den ligga i saltlagen i tre dygn. Stora köttstycken behöver sprutsaltas eftersom de annars måste ligga väldigt länge i lagen. Det är viktigt att köttet är torrt före rökning. Torka av det och kör gärna röken en stund (30-45 minuter) med bara värme (utan rök) för att torka köttet på ytan. Fyll inte röken helt eftersom luften måste cirkulera och flytta runt brickorna för jämnare tillagning (det är varmast i botten av röken). Hur lång tid rökningen tar beror på omgivningens temperatur, hur stora bitar du har och vilken temperatur du vill ha på det färdiga köttet. Använd en termometer så ser du när det är färdigt. Vildsvinskött är helt tillagat vid 68 grader. För hjort- och älgkött kan 50-60 grader vara lagom eller så kanske du bara vill röka ditt kött lätt för att sedan grilla eller tillaga det på något annat sätt. Bradleyröken sköter sig i stort sett själv men du måste se till att det finns briketter att mata fram, fylla på vatten (behövs för att släcka de använda briketterna) och hålla koll på när köttet är färdigt. Gör ditt eget pålägg! Rökt viltkött blir perfekt smörgåspålägg. Nitritsalt Art.nr. 1 kg 7350034157922 Art.nr. 5 kg 7350034151586 Läs mer och köp Nät Roast/Boil Köttnät för kassler, skinkor mm. Läs mer och köp Briketter 120 st Olika sorter. Läs mer och köp Storsäljare! Rökgenerator med adapter Art.nr. 689796990117 Lakespruta 50 cl Art.nr. 7350034157694 Läs mer och köp Bygg din egen kött-eller fiskrök! Bradley Rökgenerator ansluter du enkelt till ditt eget rökskåp med hjälp av medföljande adapter. Läs mer och köp Rök Digital 6-galler Art.nr. 689796990322 Rökskåp i rostfritt stål för bästa resultat under hemmarökning. Digital kontroll av temp, tillagning och röktid. Rymmer 108 liter. H107 x B51 x D46 cm. Läs mer och köp 23 Rök Digital 4-galler Art.nr. 689796990308 Rökskåp i rostfritt stål för bästa resultat under hemmarökning. Digital kontroll av temp, tillagning och röktid.H79,5 x B43,5 x D46 cm. Läs mer och köp Smoker Original 4-galler Art.nr. 689796990391 Rökskåp med rökgenerator, 4 galler och värmeelement. Ej termostatstyrd. Läs mer och köp