Jaguarmagasinet SE – Mars 2023 1
Jaguarkocken KÅLDOLMAR Kåldolmar med kokt potatis
, sirapssky och rårörda lingon 6 Portioner: 6 personer Ingredienser: Rårörda lingon: • Kåldolmar: • • • • • • • • 800 g viltfärs 1 st vitkålshuvud el. 3 st spetskålshuvuden 1 kg potatis 2st gul lök 2st potatisar (kokta, skalade kalla) 2 dl mjölk 1 dl ströbröd 2 st ägg • 2 msk soja • 1 dl koncentrerad kalvfond/ viltfond • 4 msk ljus sirap • Saltw • • Peppar Timjan • Mmaizena • Smör 5. Blanda färsen, äggen, soja, 2 msk kalvfond och 1 msk sirapen i en bunke. Salta och peppra. 6. Rör ihop innehållet i dessa bunkar till en jämn smet. 7. Fördela ut smeten på kålbladen så att varje gäst får minst 2 dolmar var. 8. Rulla ihop dolmarna och lägg dessa i en smord ugnssäker form. Ringla lite sirap över och grädda dom i ca 30 – 40 min, tills dolmarna fått fin färg. 9. Koka potatisen i välsaltat vatten ca 20 min. 10. Fräs lite finhackad lök i en kastrull, tillsätt 2 msk fond och 4dl vatten. Koka upp och smaksätt med 1 msk sirap samt 1 msk timjan och lite svartpeppar. Red av med lite maizena till önskad konsistens. 11. Häll lite av skyn över dolmarna när det återstår ca 15 min i ugnen för att få dom extra saftiga. 12. Servera detta med rårörda lingon! Smaklig måltid! JAGUARGRUPPEN.SE | MARS 2023 75 8 3. 250 g frysta lingon • 1 dl / 100 g strösocker Tid: ca 1,5 timme Gör så här: Rårörda lingon: 1. De rårörda lingonen kan du göra i förväg då detta tar tid och de håller sig utmärkt i månader i kylskåp. 2. Ta dina frysta lingon och blanda dem med strösockret, låt stå i rumstemperatur tills sockret lösts upp. Rör om någon gång under tiden. Detta kan ta 3 – 5 h beroende på hur stor mängd du gör. Förvara sedan i kylskåpet. Kåldolmar: 1. 2. Sätt ugnen på ca 175 grader. Skär bort stocken från vitkålen, och förväll(koka) i saltat vatten ca 15 min. ta upp kålhuvudet från vattnet med en hålslev, låt ånga av och lossa sedan bladen försiktigt samt skär bort de grova mittnerverna. Skala och hacka 1 gul lök fint, hacka även ner lika mycket av kålrester du fått över. Fräs detta med smör tills det blivit gyllenbrunt till färgen. 4. Mosa den kalla potatisen och blanda med mjölken, ströbrödet, och den frästa lök/kålen i en bunke. Låt svälla ca 10 min. 7