Nollelva 1
MAT & DRYCK Lite vin i kanten Hoppas ni haft en b
ra sommar med sol, lediga dagar, samt massor av god mat och dryck tillsammans med era nära och kära. Jag och min man har spenderat en stor del av sommaren i Frankrike, vilket förstås kommer avspeglas i mina vinval denna månad. Det är så fascinerande att ett land kan erbjuda ett så mångfasetterat utbud av olika vintyper. Allt från lätta vita ”bryggviner” till utmärkta bubbel, krispiga roséviner och även riktigt kraftiga härliga rödviner som gör sig bra i höstmörkret. Hoppas dessa tips kan hjälpa er till lyckade fester och middagar med skaldjur och vilt som lyser upp i höstmörkret. /Text: Liselotte Andersson SANCERRE BLANC - LES PIERRIS 2018 / Loire-Frankrike / Art.nr 2259 / 185 kronor Jag måste säga att jag blev helt golvad av hur vackert landskapet i Loire är och inte minst när man närmar sig staden Sancerre. Högt belägen på en kulle med böljande vinodlingar runt omkring är det verkligen värt en resa. Att man sedan gör otroligt välgjorda viner och tillverkar fantastiska ostar som passar utmärkt till det lokala vinet gör inte det hela sämre. Jag har valt en Sancerre som finns i ordinarie sortimentet och kommer från producenten Domaine Champault som finns i byn Champtin. Vingården drivs idag av bröderna Claude och Laurent, deras far var den första i deras familj som började producera vin under eget namn. Tidigare hade man endast sålt druvorna vidare till andra producenter. Idag består vingårdsarealerna av 22 hektar och vingården drivs med modern teknologi. Sancerre tillverkas av 100 % Sauvignon Blanc, jordmånen innehåller mycket kalk THAI SATAY MED JORDNÖTSÅS OCH MANGOSLAW Prepp-vegorecept för en smartare vardag: Ylva Bergqvist / Bonnier Fakta DU BEHÖVER: (4 portioner) 7½ dl kokt ris 4 dl jordnötssås 8 dl krispiga rotsaker 2 omogna mango 2 krukor koriander 1 röd chili 1 dl limedressing 300 g marinerad tofu 1 dl nöt- och frömix majsstärkelse eller potatismjöl med neutral rapsolja GÖR SÅ HÄR: 1. Värm riset. 2. Värm jordnötssåsen. 3. Ta upp rotsakerna ur vattnet och torka dem torra, gärna i en salladsslunga. Skala och skiva mangon tunt med osthyvel eller mandolin. Hacka koriandern, även stjälkarna. Kärna ur och finhacka eller skiva chilin tunt. Blanda rotsaker, mango och koriander med limedressingen till en slaw. Toppa med chili. 4. Vänd tofun i majsstärkelse. Stek den frasig i rikligt med olja. Trä eventuellt upp den på spett. 5. Servera tofun med mangoslaw, ris och jordnötssås. så vinet blir friskt, fräscht och har en tydlig mineralitet i kombination med en typisk doft av fläder, rabarber & citrus. Utmärkt som aperitif eller till getost, naturella skaldjur eller smörstekt gösfilé. Strävhet Fyllighet Syra CHATEAU BOUSCASSÉ 2014 / Frankrike sydväst / Art.nr 2204 / 159 kronor Njut av välsmakande mat i mysig miljö Foto: Rebecka Andersson Restaurang Provencale var den första vedugnspizzerian i Norrköping och har funnits på Fredriksdalsgatan 25 sedan 15 år tillbaka. Till en början erbjöd restaurangen enbart vedugnsbakad pizza, men med åren har menyn utvecklats och idag erbjuder de mycket mer än så. Hit kan man komma både för att avnjuta en god lunch eller middag. – Under lunchen serverar vi husmanskost, sallader och några pizzor och på kvällen serverar vi pizza, kebab och à la carte. Vi erbjuder också både glutenfria och vegetariska rätter, berättar ägaren av restaurangen. Något som får restaurangen att sticka ut är vedugnen där de bakar sina pizzor. – Vår vedugn är byggd på plats i lokalen vilket gör att restaurangen får en väldigt mysig miljö med en doft som påminner lite om en stuga 20 NOLLELVA i skogen. Vedugnsbakade pizzor blir också så mycket godare och de bör avnjutas på plats i restaurangen för den ultimata smakupplevelsen. Restaurangen har blivit riktigt uppskattad bland Norrköpingsborna. – Många åker till det här området enbart för att äta hos oss och vi får ofta höra att vi har god mat och bra service vilket är jättekul. Några nyheter i höst? – Vi planerar att köra på som vanligt och göra allt vi kan för att ge våra kunder en välsmakande upplevelse. Det är tyvärr svårt för oss att utveckla verksamheten just nu då vi ligger i vägen för Ostlänken som eventuellt kommer att byggas. Just nu vet vi varken om eller när Ostlänken kommer att byggas så till dess får vi avvakta. (CL) Från en av mina favoritproducenter Alain Brumont som faktiskt är uppvuxen på slottet Chateau Bouscassé i Madiran kommer detta höstvin. Vinet tillverkas av 50% Tannat, 26% Cabernet Sauvignon och 24% Cabernet Franc. Alain Brumont har ofta lyft fram lokala druvor och haft stora framgångar med det, Tannat är en av dessa druvor som är starkt förknippat med Madiran, men som även odlas framgångsrikt i bl a Argentina och Uruguay. Här får Du ett riktigt smakrikt, härligt vin med doft av mörka körsbär, plommon och choklad. Tydlig fatkaraktär och tanniner, låg sötma i vinet gör att det kräver kraftig mat. Vill man lagra vinet så klarar det lätt 10 år i källaren, men hösten lurar runt hörnet så jag föreslår att man korkar upp en flaska och avnjuter den till mustiga viltgrytor med svamp, viltstek med gräddig sås eller en grillad entrécote med potatisgratäng. Sötma Fyllighet Syra Foto: Malin Olsson