NG Malmö 1
Krog Bäst just nu När vi välkomnar ett nytt år ka
n det även vara läge att även utforska nya stjärnor på Malmös kroghimmel. Nedan listar jag fem ställe som nyss öppnat eller är i anstående att öppna som kan vara värda ett besök under våren 2023. BROGATAN Brogatan 12 Efter att lokalen legat i ide i tre år tog i höstas krögarna Viktor Hermansson, Per Myrén och Filip Karlsson över lokalen och skakade liv i denna gamla institution inom Malmös krogvärld. En otrolig lokal som bara den är värd ett besök. MANTO Nobelvägen 4 I mitten av januari öppnar Manto på Nobelvägen. En restaurang som kommer servera vegansk och afghansk mat. Nasib Abdulrasool har tidigare arbetat på den veganska restaurangen Sajvva på Värnhem och är nu en av initiativtagarna till Manto. FIR Karlshamnsgatan 5 Buddha Browett driver redan kaféet Flax som ligger mittemot och stadsodlingen Los perros. Just nu pågår en renovering av lokalen men till våren öppnar han tillsammans med Mark Scorah upp vinbaren Fir. Om Fir lyckas hålla samma nivå som Flax kommer nog Fir bli ett välbesökt ställe. RAMEN TO BÍIRU Simrishamnsgatan 10, ramentobiiru.se 4 Skenet från den röda neonlampan med Ramen to Bíirus logotyp lyser upp lokalen och gör att allt får ett rött skimmer över sig. Hög hip hop-musik med tung basgång strömmar ur högtalarsystemet. Gästerna i lokalen består av en blandad kompott, allt från barnfamiljer till hipsters i 25-årsåldern samsas här. Ramen to Bíiru finns på sex ställen i Köpenhamn och i augusti 2021 öppnade man på Möllan i Malmö. Sedan dess har man hyllats staden över för sin ramen och lyckats få ett gott rykte. Vi beställer två förrätter: edamamebönor med yuzu, sesamfrön och salt för 45 kronor samt gyozas med svamp- och kålfyllning toppade med vårlök för 80 kronor. Vidare beställer vi en No Meat Ramen där basen består av en sojabaserad buljong med nudlar, shiitake- och shimejisvamp, bambuskott och sjögrässallad toppad med vårlök för 140 kronor. Vi beställer också in en Spciy Veggie Miso Ramen som består av en het buljong, nudlar, tofu, shiitake- och shimejisvamp 66 NÖJESGUIDEN | NR 1, 2023 och vårlök, även den för 140 kronor. Vi sitter vid den förlängda bardisken längst in i lokalen och våra platser har så stor insyn i köket att det nästan känns integritetskränkande. Lokalen är ganska stor och rymlig, men inte där vi blir placerade. Det är så trångt vid våra platser och vi har så nära till de andra gästerna att vi knappt kan röra oss. Maten på Ramen to Bíiru är god och vällagad, det råder det ingen tvekan om. Men. Rent smakmässigt anser vi inte att det riktigt tar oss till några oanade höjder eller att vi får njuta av något vi inte smakat tidigare. Det är gott, stabilt och det är god stämning i lokalen. Men det är inte så mycket mer än så. Vi trånar inte efter att återvända till Ramen to Bíiru. Men skulle vi någon gång befinna oss i närheten och vara hungriga vet vi att det är ett ställe som kan stilla vår aptit hyfsat väl. Öppet: mån-tis 11:30–22:00, ons-tor 11:30–23:00, fre 11:30–00:00, lör 12-00, sön 12-22. ”God och vällagad” RASMUS HANSSON rasmus.hansson@ng.se BAR KIOSKO Nobelvägen 73b I Kvarteret Åkers gamla lokaler på Nobelvägen slår snart Bar Kiosko upp. Det är gänget bakom matimportfirman Kiosko Import som nu öppnar Bar Kiosko. Kommer servera allt från lantliga viner, gyros, espresso till öl och jag är ganska säker på att det här stället kommer vara värt ett besök. PLAN B, MÖLLEVÅNGEN Ängelholmsgatan 11 Rockklubben Plan B på Norra Grängesbergsgatan kommer till våren öppna bar på Möllan i Saplas gamla lokaler. En något mindre lokal än den man förfogar över på Norra Grängesbergsgatan, men om man lyckas skapa samma energinivå som där kan det nog bli bra röj även på Möllan.