Nöjesnytt HOME Växjö och Jönköping 1
VIN TILL roccaverano Delen av området Langhe cirk
a 4 mil sydost om Alba där byn Roccaverano ligger är med på UNESCOS världsarvlista sedan 2014. Och fram till år 2000 bodde det lika många invånare i Roccaverano som när det nya milleniet firades. Idag är siffran 300 bofasta och skolan är stängd. En sen augustidag i strålande sol står jag på det trevliga torget där byns enda restaurang ligger. Det är dags för lunch. Platsen där Roccaverano ligger inbäddad mellan de hyfsat höga kullarna är magisk. Här på Langhes högsta topp 730 m ö H är den 180° utsikten hisnande. I söder kan den som anstränger sig se Ligurien som vore det en hägring vid horisonten. Men trots den formidabla utsikten är livet tufft för dem som bor här och att det blåser på toppen är mer än sant. Men något är på gång. För trots vikande antal invånare blir ändå getterna fler. Och fastän kommunledningen tackar nej till nya projekt (som nya vingårdar) med anledning av att området är UNESCO-listat så ökar faktiskt intresset för traktens traditionella ost. Osten heter Roccaverano och tillverkas bara här av mjölk från traktens getter. Getterna som är av rasen Roccaverano och Camosciata Alpina mjölkas en gång per dygn. Avgörande för ostens DOP beteckning (Denominazione di Origine Protetta, är på svenska SUB och står för Skyddad Ursprungsbeteckning) är att getterna bara kan beta på ängarna i själva området. Och på vintern ska djuren utfodras med hö som slagits på ängarna. De klassiska terrasserna i landskapet är alltså inte som man tror för vinodling utan de är slåtterängar. Osten tillverkas direkt efter mjölkningen och till en sats krävs två liter mjölk. Den färska osten är redo att konsumeras redan efter 4 dygn och väger 250 gram. Roccaverano kan lagras länge, upp till ett år eller än längre för den som vill det. Konsistens och smak förändras givetvis om man äter osten färsk eller lagrad. Som lagrad påminner Roccaverano om Parmesan. Då är användningsområdet en krydda och smaksättare till olika rätter. Tidigare hette osten Robbiola Roccaverano DOP men nyligen har myndigheterna valt Roccaverano DOP för att vara tydliga. Med tanke på den lokala och hantverksmässiga tillverkningen och ostens delikata konsistens är det inte förvånande att den bara säljs i välsorterade ostbutiker. Att de lokala röda vinerna av barbera eller dolcetto passar bra till osten är självklart. Om osten är färsk är den mycket krämig, smakar tydligt av örter och har en frisk, syrlig underton. Bra vin till kan vara mousserande, torrt och friskt alternativt ett mjukt, friskt rött vin av barberadruvan. LANGHE DOC BIANCO DRAGON 2023 (TS 91303), 179 kr, betyg: 3+ Det här vita vinet från Langhe, Piemonte är av en blandning gröna druvsorter, kända och lokala. Smaken är frisk av gröna äpplen, gråpäron med inslag av krusbär, mogna citrusfrukter och en avslutande balanserad mineralton. Trevlig. Din Roccaverano är cirka 1 månad och nu är smakerna mer intensiva. Perfekt till ett barberavin av bättre kvalitet eller ett vin av dolcettodruvan. BARBERA D’ASTI FRASCA 2022 (TS 93870), 179 kr, betyg: 4 Det här barberavinet har mörkblå färg och en nyanserad fruktig doft. Smaken är kärnig av körsbär med inslag av örter som timjan och salvia, mörka bär, peppar och lakrits. Spännande. Osten är tydligt mogen. Rena lantliga inslag och smak av örter är signum. Vinet är smakrikt, kan ha inslag av fat men utan markerade tanniner. PIEMONTE BARBERA VINCHIO VAGLIO 2023 (2213), 265 kr för 3L, betyg: 3+ Vinproducenter och odlare från två byar, Vinchio och Vaglio Serra, i trakten av Asti bildade kooperativ för 65 år sedan. Uppmärksamhet från internationell press har gett kooperativet ny energi och många ungdomar ansluter. Barberavin i box för höstens vegorätter eller till smakrik ost. Smakar av mogna körsbär, blåbär, färska örter och lakrits. Långlagrad Roccaverano. Förmodligen äter du inte osten på egen hand även om det kan fungera utmärkt. Om så välj ett vin med en lätt sötma. Annars njut osten som krydda, till en pasta eller risotto. MASSOLINO BARBERA D ’ALBA 2022 (BS 72228), 249 kr, betyg: 4 Producenten har ett fantastiskt gott renommé och husets barberavin, som tillverkats sedan 1896, är inget undantag. Lättdrucken som en barbera ska vara men inte enkel. Smaken är frisk, livlig elegant och balanserad av körsbär, örter, viol och lakrits. AV ELKE JUNG, OBEROENDE VINSKRIBENT, JOURNALIST, SOMMELIER OCH KONSULT. INSTAGRAM: @MYWINEBY HTTPS://ELKEJUNG.SE 30 | nöjesnytt NÅGOT HELT ANNAT Lista över trevliga köp bland de röda vinerna som bytt årgång. https://elkejung.se/basta-roda-viner-medny-argang-okt-24/ För dig som är nyfiken på hur årets glögg 2024 smakar och vill veta vilka köp som rekommenderas i årets glögg-race. Missa inte listan som publiceras 28 okt. https://elkejung.se/arets-glogg-2024-basti-test