Kambium 1
Kambium FLISOR Blandskog med lövinslag har större
motståndskraft.
Kambium LIVET I SKOGEN Forskning visar vilken skog
som är attraktiv för rekreation.
Kambium SKÖT OM DIN SKOG Planera för återväxt för
att skapa tillväxt i skogen.
I FOKUS Livsmedel blir hållbara med rätt förpackn
ing Problemet med matsvinn – mat som kasseras på vägen från producent till konsument – är omfattande. Förpackningar som skyddar livsmedlen är en del av lösningen. TEXT IVA STEPÁN FOTO BILDBANK B eräkningar visar att en tredjedel av all mat som produceras i världen går till spillo vilket innebär ett stort resursslöseri med en enorm påverkan på klimatet. Matsvinnets effekter står för mellan 8–10 procent av världens utsläpp. Som producent av förpackningsmaterial bidrar Billerud till att minska matsvinn. – Förpackningar fyller flera funktioner, säger Johanna Dahlman, ansvarig för produkt- och livsmedelssäkerhet på Billerud. Framför allt skyddar de livsmedlen så att de inte för störs, som emballage under transport, vid lagring och utställd i butik. De förlänger även livsmedlens livslängd. Så fort livsmedel kommer i kontakt med syre påbörjas nedbrytningsprocessen. Förpackningar är helt enkelt en nödvändig förutsättning för att vi ska kunna få hem mat. Förpackningar av kartong och papper har flera fördelar där hållbarhetsargumentet väger tungt. Papper är förnybart och återvinningsbart. Billeruds produkter har också låga utsläpp av fossil CO2 i tillverkningsprocessen jämfört med andra materialslag. DessDen skyddande förpackningen » Förpackningsprocessen står för endast 3,0–3,5 procent av förpackade livsmedels klimatpåverkan (i genomsnitt). Det innebär att om 3,5 procent eller mer av matsvinnet kan undvikas genom en skyddande förpackning så har tillverkningen av förpackningen lönat sig ur ett klimatperspektiv. Källa Denkstatt.eu » Billerud tillverkar vätskekartong, påsar till pasta, mjöl, gryn, ris, lådor till frukt och grönt, formbara tråg till charkuterier samt omslagspapper till feta livsmedel som smör och hamburgare. För exempelvis feta livsmedel finns det numera förpackningar med växtbaserade barriärer som ersätter tidigare plastfilmsbarriärer. utom väger de inte så mycket, vilket gör att varan blir lättare och billigare att transportera. – Vi jobbar ständigt för att förbättra våra förpackningsmaterial. En bra förpackning är både hållbar, håller hög kvalitet och är kostnadseffektiv. En optimerad förpackning är gjord av så lite material som möjligt men ändå tillräckligt hållfast, säger Johanna. ■ 33 Om matsvinn var ett land skulle landet vara den tredje största utsläpparen av växthusgaser i världen, efter Kina och USA. Matsvinn uppstår i hela livsmedelskedjan, men allra mest förstörs i hushållen. Svenska hushåll slänger cirka 33 kilo ätbar mat per person årligen. Källa Livsmedelsverket. GLOBALA MÅL Ett av FN:s globala mål är att minska matsvinnet. Billerud arbetar aktivt för att bidra till att uppnå detta mål och var ett av de första bolagen inom den globala förpackningsindustrin att få sina klimatmål godkända av Science Based Targets initiative, vars syfte är att få företag att anta klimatmål i enlighet med FN:s Parisavtal. Kambium #3| 2023 9
Kambium SKOGSÄGAREN Göran Rahm provar gärna olika
metoder för röjning.
Kambium KRÖNIKA Fem år med granbarkborren.
Kambium KRETSLOPP AV FIBER Den trendiga tallen kan
användas till mycket.