Jaguarkocken BRÄSERAD TJÄDER Lyxig middag med enk
la medel, som alla jägare lätt fixar! GÖR SÅ HÄR! 1. 2. 3. 4. Ta fram den största järngryta du har som även får plats i ugnen. Sätt på ugnen, 175 grader varmluft. Skala och tärna två morötter, palsternackan samt de gula lökarna i små tärningar. Skölj av den flådda tjädern i kallt vatten och kolla om du eventuellt behöver putsa något. Hetta upp grytan på spisen, med olja och lite smör i botten, bryn fågeln på alla sidor samt krydda med salt och peppar. Lägg även ner skrovet i grytan. Tillsätt de tärnade grönsakerna och låt dem få lite färg, smaksätt med timjan, lagerblad och vitpepparkorn. Fyll upp grytan med 1,5 l vätska (fond + vatten). 5. 6. 7. 8. 9. 10. Låt vätskan koka upp på spisen och flytta den sedan till ugnen, bräsera (koka) tjädern med lock i ugnen ca 2 - 2,5 timme. Köttet ska lossna lätt från benen, då är det klart. Skala resten av morötterna samt rödbetorna, dela ner dessa i klyftor/stavar. Blanda med olja, salt och peppar i en ugnssäker form. När tjädern är färdig börjar du rosta rotfrukterna i ugnen på 200 grader tills de fått fin färg. Sila av fonden från grytan till en kastrull och tillsätt grädden, låt småkoka i ca 20 min, smaka av gräddsåsen med lite svartvinbärsgelé och ev. några droppar cognac. Red av med maizena till valfri konsistens. Börja steka kroketterna i rikligt med smör på medelhög värme tills de är varma och fått fin färg. Lossa köttet från benen med händerna och lägg upp på ett stort fat, garnera runt med rotfrukterna och persilja. Lägg upp potatisen, grädd såsen och gelén i snygga serveringsskålar. Smaklig måltid! JAGUARMAGASINET.SE 45