STT 1
32 STT RUNT ÅSUNDEN Planer för en saluhall på Hof
snäs HOFSNÄS Anrika Hofsnäs herrgård som besöksmål står för mat. Ida och Danne Equitz har under sju år byggt upp sin verksamhet här. Caféet har utvecklats med allt mer restaurangverksamhet och bokade sällskap. Hit återvänder besökarna flera gånger per år. Den verksamhet vi vill starta passar in i området. Mat i fokus Drömmen är att få till en saluhall i en magasinsbyggnad på gården som kan ge ytterligare ett – Här är avslappnat och det finns något för alla, man kan vandra, cykla, bada och fiska, säger Ida. Men Ida och Danne Equitz som driver herrgårdens restaurang och café vill hela tiden utveckla området för att locka fler, och även om de regniga sommardagarna blir många. Därför har de jobbat med planer på en saluhall mer intensivt sedan i höstas. – Den verksamhet vi vill starta passar in i området. Det kan bli IDA EQUITZ intressant för dem som gillar närproducerat och lite udda matprodukter. dragplåster till området. Ägare är Borås stad och Ida och Danne arrenderar de lokaler kring herrgården som de utnyttjar. Borås stad har varit positiva men det är en hel del som ska falla på plats. – Vi hoppas vi ska kunna få klart med en saluhall i någon form till denna sommar, säger Ida Equitz. Särskilda happenings De har tänkt sälja specerier i samarbete med lokala aktörer, som tunnbröd från Tunnbrödstugan i Gölingstorp, knäckebröd och ost från Sivans på Skaraslätten. Och blir det överskott från de egna grönsaksodlingarna kan även det säljas. – Vi tänker att matgästerna på Hofsnäs ska kunna köpa med sig många av ingredienserna de just ätit, säger Ida. Sedan leker Ida med idén att ha särskilda dagar en-två gånger i månaden. – Bröd- och kakdagar, då vi säljer kakor från herrgården, eller köttdagar då vi har Sjuhäradskött på besök. Vi kan inte ständigt ha allt, men det kan bli mer med olika happenings, säger Ida. ANN SOFIE WAHLBERG Vår 2013 STT Svenljunga • Tranemo • Ulricehamn smaker Sköna UTVECKLA. Krögarparet Ida och Danne Equitz har länge haft idén om någon form av butik vid Hofsnäs herrgård. Med mat tror de att de ska få något som passar in i området. FOTO: ANN SOFIE WAHLBERG Hofsnäs satsar på att odla grönsaker själva HOFSNÄS Att kunna erbjuda en buffé med egenodlade grönsaker. Att veta att de odlas ekologiskt och utan långa transporter. Nu har Hofsnäs hjälp av Rådde gårds Stefan Wallin för att starta egna odlingar nära herrgården. – Att kunna erbjuda närodlade grönsaker är exklusivt och tilltalar en målgrupp, säger kocken Ida Equitz. Hon berättar om ett sällskap som bjudit in gäster från hela världen och vill ha det som är speciellt för närområdet. Åkern, på cirka en tredjedels hektar, är godkänd som ekologisk. Odlingen görs i samarbete med gården Enet som brukar marken runt Hofsnäs. Marken är varm och sandig vilket är bra särskilt för morötter. Kål underskattat – Tidigare har de odlat vete här, nu ska vi prova oss fram, till en början blir det rotfrukter och kål, berättar Ida. Rotfrukter är lätt att odla och kål är verkligen underskattat! En annan anledning till att de vill odla själva är att det är svårt att få tag i närodlade grönsaker. Hittills har de använt grönsaker odlade åtminstone i Skåne. – Vi jobbar mycket säsongsbetonat med maten, och vill få in miljötänket. Det ingår i vår filosofi. Vi vill inte att råvaror ska transporteras långt. Godare blir det också. Vet vad man får Med de senaste tidens diskussioner om mat som inte innehåller vad det ska, tycker Ida illa om företag som lurar människor. – Det vi äter påverkar vår kropp. Hos oss får man kanske betala lite extra men man vet vad man får. Ida tycker det vore bra att bli mer självförsörjande. – 70 procent av fläskköttet tar vi från Limmareds säteri, 60 procent av nötköttet från Sjuhäradskött och fisken från Västkusten. Den som ska hjälpa Hofsnäs Arbete med odling ger mig samma känsla som meditation. STEFAN WALLIN herrgård igång med odlingarna är Stefan Wallin. Han arbetar på Hushållningssällskapet på Rådde gård i närheten, med försöken och med jord- och skogsbruk. Han har också drivit projekt att odla grönsaker. – Jag har alltid odlat hemma. Det är roligt att se det växa. Arbetet med odling ger mig samma känsg la som meditation, berättar han. Handarbete Han tycker om att odla kål. – Det är en utmaning att få igång den, och att förhindra kålfjärilar. Genom att ha en duk över odlingarna kan de fördela skörden från den tidiga knipplöken i juli och in i september. – Att odla ekologiskt är mycket jobb. Vid rensning är det ju handarbete som gäller. ANN SOFIE WAHLBERG FOTO:ANN SOFIE WAHLBERG