NG Sthlm 1
Dryck SVENSKPRODUCERAT PÅ SPRITMUSEUMS BRYGGA Som
maren på Spritmuseums brygga bjuder återigen på svenskproducerade drycker från hela Sverige. TEXT: SARA JONES DE BÖRJADE REDAN förra året. Spritmuseum öppnade upp sin nya brygga i Wasahamnen i Stockholm för att helt och hållet satsa på svenskproducerade drycker från olika tillverkare runt om i landet. Och denna sommar blir det återigen svenskproducerat på bryggan. Allt från öl och vin till gin och brännvin kommer serveras av årets sommarvärdar. VI HAR PRATAT med Petter Nilsson som är ansvarig för restaurangen. – Vi tycker att det är viktigt att belysa vad som sker i dryckes-Sverige nu och hoppas att vår brygga kan lyfta fram aktualiteten. BARA UNDER DE senaste åren har Sveriges dryckesproducenter ökat med nästan 200 stycken. Och Spritmuseum bestämde sig redan förra sommaren för att bli en plats där dryckeshantverkarna har möjlighet att visa upp sina drycker och berätta om produktionen. – Vi har genom museet ganska bra koll på de nya producenterna som finns och vi vill ju också gärna vara en plats för dem. Till de som är representerade i vårt sortiment ställer vi frågan om de är 70 NÖJESGUIDEN | NR 7, 2019 intresserade av att stå som värdar. Sedan är det vilja, tid och kreativitet bland producenterna som sköter urvalet, berättar Petter Nilsson. NORDIC KIWI BREWERS, Tevsjö Destilleri, Apex Brewing Company och Värmdö Bryggeri har under juni och början på juli redan startat igång sommaren. Men under resten av juli gästas bryggan av ölbryggerierna Tempel Brygghus från Uppsala, och Fermenterarna från Strömstad. Och i augusti kommer Idunn Wine med sina blåbärsviner från Norsjö, Kyrkeby Bränneri med potatisbrännvin från Småland, och Snausarve Gårdsbryggeri med olika öler från Gotland. Och det gäller att passa på. Vissa drycker går endast att köpa under gästspelen på bryggan, annars finns de bara att hitta lokalt hos producenterna. DEN 18 JULI intar Tempel Brygghus bryggan på Spritmuseum. Sedan 2014 har det lilla mikrobryggeriet från Uppsala tillverkat öler i olika varianter, bland annat suröl men på senare år även sötöl. På bryggan bjuder de i sommar på flera olika varianter. TVÅ VECKOR SENARE, den 25 juli är det dags för ölbryggeriet Fermenterarna från Strömstad att hålla i värdskapet på bryggan. Rålunds blåbärsviner tillverkas i Norsjö i Västerbotten sedan 2012 av vintillverkarna Idunn Wine. Den 1 augusti gästar de bryggan och bjuder, om vi har tur, på det senaste tillskottet i deras sortiment – lingonrosé. Näst sist ut är Kyrkeby Bränneri. Kyrkeby har tillverkat brännvin på sitt lilla bränneri i Småland sedan urminnes tider. Eller i alla fall sedan slutet på 1700-talet då Kung Gustav III personligen gav Kyrkeby tillstånd att bränna sprit. På deras meny finns bland annat Ettan, ett rent potatisbrännvin på citron, enbär och kummin. DEN 29 AUGUSTI gästas bryggan av det ungefär ett år unga Snausarve Gårdsbryggeri från Gotland. Med alla olika sorters öl i sitt sortiment blir de sist ut att gästa Spritmuseums brygga. Spritmuseums brygga har öppet varje dag från klockan 12 (om vädret tillåter). SOMMARENS VÄRDAR: JULI 18 juli: Tempel Bryggeri 25 juli: Fermenterarna AUGUSTI 1 augusti: Rålunds Viner (Idunn Wine) 10 augusti: Kyrkeby Bränneri 29 augusti: Snausarve Gårdsbryggeri