Jaguarmagasinet nr 3/4 1
Jaguarkocken HALSTRAD GÖS HALSTRAD GÖS MED DILLSL
UNGAD POTATIS, SKIRAT SMÖR, KAPRIS OCH RÖDBETOR Fisken bör hålla Tid: ca 1 timme Ingredienser: 6 personer Halstrad gös • ca 1 kg skinnfria gösfiléer • 1,1 kg delikatesspotatis • 3 dl tärnade rödbetor • 3 dl kapris • 1 knippe dill • 350 g smör • salt och peppar Gör så här: 1. Börja med att stycka gösen i lagom stora portionsbitar, ca 160 g (skinnfria). Glöm inte att fjälla gösen om du använder hel fisk. 2. Skala potatisen och koka i välsaltat vatten i ca 20 min. 3. Smält 300 g smör på svag värme, häll sedan över det klara smöret till en ny kastrull utan att få med bottensatsen. Tillsätt kaprisen och rödbetorna och låt stå på svag värme till servering. 4. Stek (halstra) gösen i ordentligt med smör på medelhög temperatur. Salta 1 5 Variationsrik fisk i köket Gös är en härlig fisk som inte är 4 lika full av ben som sin släkting abborren. Gösen är också ganska lätt att variera i köket – du kan smörsteka den, laga den i ugn eller använda den i fisksoppa. Förhoppningsvis har du fångat den själv, men det går precis lika bra att laga en gös som du köpt i fiskaffären. Den här månaden har Simon Linjamaa valt att halstra gösen och servera den med dillslungad potatis och skirat smör med kapris och rödbetor. Lycka till i köket och smaklig måltid! JAGUARMAGASINET.SE | NR.3/4 – ÅR 2020 71 och peppra, stek fisken ca 1,5 min på vardera sida (tills den fått fin färg). Är fiskbitarna större kan det behövas längre tid, kontrollera med en termometer om du är osäker. Fisken bör hålla 45–50 grader ºC, då kommer den vara perfekt tillagad! 5. Häll av vattnet från potatisen, hacka dillen grovt och vänd runt i potatisen med lite smör. 6. Dela citronen i snygga klyftor. 7. Lägg upp snygga tallrikar och garnera med några dillkvistar ovanpå fisken! 45–50 grader ºC, då kommer den att vara perfekt tillagad!