NG Gbg 1
EFTER ÅTTA ÅR som huvudbryggare på St:Eriks Brygg
eri var det dags för Jessica Heidrich att prova stå på egna ben. Heidrich, som har varit hembryggare sedan studenttiden, vill ha kul och sprida glädje med sitt nya ölmärke Hop Notch. JESSICA HEIDRICH HAR verkligen gjort sig ett namn i branschen, både i Sverige och utomlands. Hon anlitas som öldomare i bland annat Australien, Nya Zeeland och USA för att inte nämna World Beer Cup - väldens största öltävling. Men hur hamnade hon i ölbranschen? – Jag har varit hembryggare sedan studenttiden, men mest är det nog en kombination av intressen bland annat för mikrobiologi, biokemi, allt som är gott att äta och dricka plus ett bananskal som tog mig från läkemedelsforskningen till ölbranschen år 2009. Den som är mest förvånad att jag hamnade här är nog jag själv. Vad får dig att vilja skapa en egen öl? – Det går helt enkelt inte att låta bli. När en idé kommer så bara det kliar i fingrarna att sätta igång att brygga. Det kan vara en doft, ett ord, en maträtt, ett minne som triggar igång skapandet eller insikten när jag öppnar mitt eget kylskåp och den ölen jag är sugen på inte finns där. Då finns det bara en sak att göra – börja brygga. Vad driver dig? – Jag vill ha kul och sprida glädje med denna fantastiskt variationsrika dryck. Det är det som driver mig. Öl är roligt och 38 NÖJESGUIDEN | NR 12, 2018 jag hoppas att de som ser och dricker våra öl känner glädjen och passionen bakom och smittas av den. Ett av målen är att skapa ett företag med glada, stolta och passionerade medarbetare. Att brygga är ingen dans på rosor. Det är hårt och slitigt, men åh vad roligt det är ändå. Hur känns det som kvinna i branschen? Känner du någonsin att du behöver bevisa dig för att bli tagen på allvar? – Jag funderar inte så mycket på det utan ser mig först och främst som bryggare och tror att det är så mina kollegor i branschen ser mig också. Det är nog mest konsumenter och äldre som blir förvirrade i sin stereotypa föreställningsvärld när de ser att det är en tjej som står bakom kranarna och dessutom råkar kunna. Förut gjorde det mig lite ledsen och frustrerad. Nu blir jag mest full i fniss. Jag vet vad jag kan och mina kollegor också så jag behöver inte bevisa något för att bli tagen på allvar. De som inte tar mig på allvar har ofta mer att förlora på det än jag. Vad är det bästa med ditt jobb? – Det är så många saker. Det är både utmanande på många olika plan, roligt och gott. Hur många kan säga det om sitt jobb? Att det är kreativt och skapande. Både när det gäller dofter och smaker, men även formgivning av etiketter och så vidare. Att träffa kollegor och konsumenter. Det är ofta tämligen tungt och ensamt på bryggeriet men att komma ut på festivaler och träffa människor och få tjöta öl med likasinnade - det är verkligen fest. Vad tycker du om öltrenden just nu och hur tror du den kommer se ut om några år? – Ölbranschen är fantastiskt kul och kreativ just nu. Det känns som om det inte finns några gränser. Precis som alla trender så pendlar det mycket fram och tillbaka mellan extremlägen, men det känns som att de värsta galenskaperna när det gäller smaksättningar kanske lugnat ned sig nu. Eller? Något som kommer stå starkt är ljus lager. En öltyp som en riktig ölnörd knappt kunde tänka sig att vistas i samma rum som för tio år sedan. Nu bryggt av coolaste mikrobryggerierna med mera smak och hjärta, långt ifrån storbryggerier och massproduktion. Det händer så mycket spännande nu och det kommer att hända mycket i framtiden också. Fokus och fascinationen av humle kommer att bestå länge. Humle är ingen trend, däremot humlesorter är det. Det kommer troligtvis även att grävas djupare i historiska sätt att brygga och fermentera olika drycker. En del kommer att vara drick- och njutbart, annat troligtvis mest kul ur ett kuriosaperspektiv. Det kommer att tillkomma flera småbryggerier som lockas av det intresse som är för ölen nu, men som efter några år inser att det är väldigt mycket jobb och lite klirr i kassan. Hop Notch lanserades i november 2018 då de även släppte sin första öl, en session-IPA vid namn Hello World. Den 26 januari 2019 medverkar Jessica Heidrich tillsammans med många andra bryggare på Nöjesguidens Ölmässa i Stockholm. JESSICA HEIDRICHS FAVORITÖL JUST NU – Hop Notch Hello World såklart, men om man inte får välja någon av sina egna så gillar jag dessa. Russian River – Pliny the Elder New Belgium – The Hemperor Gouden – Carolus Christmas ANDRA BRYGGERIER PÅ NÖJESGUIDENS ÖLMÄSSA Sigtuna Brygghus, Lagunitas, Captain Lawrence, Nordic Kiwi Brewers, Sundbybergs Bryggeri, Gamla Enskede Bryggeri, PKLK, Fjäderholmarnas Bryggeri, Great Brands, Södra Maltfabriken, Macken, Burgsviks Bryggeri, Alskute Bryggeri, Hop Shed, Roslags Näsby Bryggeri, Dunder och krut. Fler bryggerier tillkommer. Nöjesguidens Ölmässa i Stockholm äger rum den 26 januari. Den 2 februari flyttar ölmässan till Göteborg och den 9 januari till Malmö. Läs mer på ng.se/olmassan.