Lokaltidningen Kanalen 1
LOKALTIDNINGEN KANALEN I ÖSTERÅKER OCH VAXHOLM •
NR 20 • VECKA 20 • ONSDAG 13 MAJ • 2020 • ÅRG 25 13 TIPSA REDAKTIONEN! Du är alltid välkommen att tipsa redaktionen eller skicka in egna texter och bilder. Vi förbehåller oss rätten att välja ut lämpligt material samt att korta ner texter. E-post: redaktionen@fixmedia.se kultur &nöje DET VAR FULLBOKAT på premiärkvällen den 8 maj hos Zäll’s Smokehouse i Åkersberga. ”Menyn är nu initialt lite mindre, men vi hoppas så klart kunna utöka allt med tiden. Det viktigaste nu är att våra gäster ska känna sig helt säkra att äta här, säger Frederik. Foto: Lena emmoth Rykande färsk restaurang har öppnat i kristider I fredags invigdes den flytande barbequerestaurangen Zäll’s Smokehouse, förtöjd på en flytbrygga i kanalen, mitt i Åkersberga. Trots det rådande coronaläget hoppas ägarna på en ljus framtid. Det var inte direkt så här rockmusikern och kokboksförfattaren Frederik Zäll hade tänkt sig invigningen av sitt livsprojekt Zäll’s Smokehouse. Det är mer än fyra år sedan idén till restaurangen föddes och det senaste halvåret har bygget pågått i vattnet vid Kanalstaden. Invigningskvällen var fullbokad och tänkt att bli en riktig stjärnsmäll. Så slog coronapandemin till. Nu har Frederik och hans kompanjoner varit tvungna att snabbt anpassa sig till det rådande läget. I fredags öppnade restaurangen för första gången, men det är på alla sätt en mjukstart. Öppettiderna är kortade, med lunchservering måndag till torsdag, helöppet på fredag och lördag, med BBQ-brunch på lördag och söndag. Personalstyrkan har minskats och man har fått möblera om bland sittplatserna för att gästerna ska kunna hålla avståndet enligt rekommendationerna från Folkhälsomyndigheten. – Menyn är också nu initialt lite mindre, men vi hoppas så klart kunna utöka allt med tiden. Det viktigaste nu är att våra gäster ska känna sig helt säkra att äta här, säger Frederik. Daisys Åkersberga_(255x87)_Gratis Läsk#2#.pdf 1 Matplatserna inomhus finns tillgängliga för bokning men uteserveringen är öppen för alla i mån av plats, det vill säga, först till kvarn, das till att prepareras i sous vides eller ätas färdiglagat. Man kan köpa såser och sides till och ta med sig hela middagen ut till stugan eller på i en picknick. Meningen är också att vårt vakuumförpackade kött ska kunna köpas i livsmedelsaffärer, och även Zäll’s BBQ-sås och kryddor, säger Frederik. DET HÄR ÄR KÖKETS STOLTHET ”BIG RED”. Den stora gjutjärnsröken på 1,2 ton är handbyggd i Texas och eldas med ved från hickory och körsbärsträd för att skapa de ljuvliga smakerna. Köttet röks i upp till 12 timmar. Foto: Jesper aLmén 2020-03-24 13:38 antingen om man vill käka fullt ut eller bara titta förbi på en öl. Uteserveringen har dessutom fler sittplatser än tidigare tänkt, även om de är mer utspridda. Filtar, parasoller och värmeelement ska göra det möjligt för gästerna att redan nu kunna njuta av maten utomhus. – Vi erbjuder naturligtvis take away och har även matkassar med köttet färdigrökt och vakuumförpackat för att behålla alla safter och smaker. Köttet kan förbereAtt maten ska hålla den allra högsta klassen är en självklarhet för Frederik. Som BBQ-fantast vill han att alla ska få uppleva de ljuvliga smakerna från Texas. För på Zäll’s Smokehouse är det äkta amerikansk barbecue som gäller, det vill säga kött och grönsaker rökta under renhet av att driva BBQrestaurang, senast den egna Low & Slow Smokehouse på Luntmakargatan i Stockholm. Det är därifrån som gjutjärnsröken, den gamla trotjänaren ”Big Red” kommer. Nu står den istället i köket på Zäll’s Smokehouse. timmar i en smoker- en rök av gjutjärn eldad med ved från bland annat hickory och körsbärsträd. Menyn har även influenser från Kansas och Louisiana. Platschefen Benjamin Hensley är själv stolt Kansasbo med många års erfaFrederik och hans gäng ser trots allt ljust på framtiden. – Det är ju en bisarr situation, det här, och vi måste anpassa oss genom att göra den här mjukstarten, men vi hoppas att alla har förståelse för läget och att vi inom kort kan köra fullt ut. Det här är ju kommunens bästa läge för en restaurang och vi ser verkligen fram emot att erbjuda våra gäster upplevelsen av att njuta av äkta amerikansk barbeque, säger Frederik. Jesper Almén redaktionen@fixmedia.se C M Y CM MY CY CMY K