Kanalen 1
16 LOKALTIDNINGEN KANALEN I ÖSTERÅKER OCH VAXHOLM
• NR 22 • VECKA 22 • ONSDAG 29 MAJ • 2019 • ÅRG 24 kultur &nöje evenemangstips Maila: privat@fixmedia.se Gratisevenemang har företräde. TORS 30/5 • VERNISSAGE i stora galleriet på Roddarhuset, öppet tis– sön kl. 12–16 John Button ”I mina tavlor försöker jag fånga landskapets mönster och strukturer och förmedla känslan av en plats, utan hänsyn till traditionella perspektivregler.” John har deltagit i flera separat- och grupputställningar i Sverige och den senaste tiden har hans konst uppmärksammats längre bort med gallerirepresentation i England och USA. Utställningen pågår t o m 13 juni. LÖR 1/6 • VERNISSAGE Ljusterö Konsthall, Ljusterö torg. Vernissage lördag 1 juni kl. 12.00. Utställning med Ann-Christine Jensmar. AnnChristine målar i naivistisk stil och måleriet ett sätt för henne att få ”krypa in” i ateljén, känna doften av oljefärger, skapa välmående människor som njuter av god mat och god dryck. Utställningen pågår fram till den 14 juni. Öppettider: Må-fre 11.00 - 18.00, Lö-sö 11.00 - 15.00. PÅGÅR • UTSTÄLLNING Emilia Linderholm. I Roddarhusets mindre gallerirum visar Emilia sitt sinnliga och färgstarka måleri. Berättelser som ofta kretsar kring en eller flera kvinnogestalter med stor inspiration från dansens och operans värld. Utställningen pågår t o m 2/6. Galleri & Café öppet tis – sön kl. 12-16. PÅGÅR • UTSTÄLLNING med Karin W Johansson. Ljusterö Konsthall t o m den 31 maj ”Akvarelltekniken blev mitt uttryckssätt p.g.a. ljuset i färgerna och de många nyansernas möjlighet.” Öppettider se www.ljusterokonsthall.se. LÖR 1/6 • TEATERFÖRESTÄLLNING Ljusterö Bygdegård ”Livets mening”. En teaterföreställning om livet i en by, en karg utpost långt från allfarvägarna och om två syskon, Kurre och Burre, och deras isvarma relation ... Obligatorisk förbokning: www.ljusterobygdegard. se eller 070 644 89 44 senast den 29 maj! Hjärtligt välkomna! SÖN 2/6 • GAMLA HUS I ÖSTERSKÄR visas i hembygdsmuseet. Utställningen om gamla hus i Österskär. Museet, på Stenhagsvägen 43 i Åkersberga, har öppet kl. 11.00 - 15.00. Arr Österåkers Hembygdsoch fornminnesförening. Österskärs Villaägareförening. SÖN 2/6 • NATURKUNSKAP Kl. 12-15 Naturskyddsföreningen på Åkersberga Trädgårdssällskaps vårmarknad. NATURFALKEN – ”simborgarmärke för artkunskap”. OPERATION RÄDDA BINA! Vi tipsar om hur vi enkelt kan hjälpa bin och humlor att överleva bättre och göra sin insats som pollinatörer för naturens mångfald och vår matproduktion. Länsmansgården, Kantarellvägen 12, Åkersberga. HELGER • GUIDADE VISNINGAR Visning av Bogesunds slott varje lördag-söndag kl 14.00 från 1 juni till 7 september. Ej midsommarhelgen. Parkvillan öppen. SÖ 9/6 • FORNMINNESPROMENAD på Klockarhagen och kring Österåkers kyrka. Intresseanmälan till: e-post: rolf.ekelund@icloud.com. ONS 12/6 PRO SOMMARFEST i Folkets Hus kl 13.00. Anmälan till Evy senast 5/6. Välkomna ! TIPSA REDAKTIONEN! Du är alltid välkommen att tipsa redaktionen eller skicka in egna texter och bilder. Vi förbehåller oss rätten att välja ut lämpligt material samt att korta ner texter. E-post: redaktionen@fixmedia.se Ljudet och dofterna från grillen möter gästerna direkt innanför dörren och naturligtvis finns det skaldjur på menyn. Grillspetten kan fås med ris, bulgur, pommes frites, klyftpotatis eller på en salladsbädd. Juliano Varli, ägare till Grekiska grill & bar i Vaxholm, är visserligen född i Sverige men har sina rötter i Grekland. Han vurmar för det grekiska köket och menar att lunchen är dagens viktigaste måltid. Foto: anders G Jakobsson Grekiska grill & bar är en kedja som numera även finns i Vaxholm. Finns det plats över i magen så har restaurangen även ett antal desserter på menyn. Foto: anders G Jakobsson Medelhavet har flyttat till Vaxholms centrum I mars upp till slogs portarna Grekiska grill & bar mitt i Vaxholms centrum nere vid hamnen. Konceptet ingår i en kedja som startade 1995 i Södertälje och idag finns representerat på ett tjugotal orter över hela Sverige, från Malmö i söder till Östersund i norr. Maten lagas i ett öppet kök vilket möjliggör för gästerna att se hur deras beställning tillagas från färsk råvara till färdig maträtt. På menyn hittar man bland annat naturligtvis de klassiska grekiska rätterna som souvlaki, gyros och moussaka och i baren kan man självklart beställa den grekiska ölen Mythos. Ägaren till Grekiska grill & bar i Vaxholm, Juliano Varli, är visserligen född i Sverige men har sina rötter i Grekland. Han vurmar för det grekiska köket och poängterar att man både har öppet på kvällen och för servering av lunch, som han anser är dagens viktigaste måltid. Han kommer närmast från jobbet som restaurangchef för samma restaurang i Täby. – En kompis tipsade mig om att Vaxholm behövde ett utbud av medelhavsmat och när jag fick möjlighet att ta över den här fina lokalen så slog jag till. Det är det bästa jag har gjort. Vi har fått ett väldigt trevligt bemötande från vaxholmsborna och jag ser fram mot sommaren med alla turister, berättar Juliano Varli. Kedjan satsar stort på att använda ordentliga råvaror med hög kvalité och att minska mängden av onödiga tillsatser i maten. Man strävar också mot att minska mängden salt och att tillaga maten på ett sätt som reducerar användandet av fett. Man framhåller också gärna att kedjan blev helt rökfri redan 2002, flera år innan lagstiftningen. På menyn finns naturligtvis en hel avdelning med mezedes, små rätter som är som gjorda för att ta in och dela på. Vad sägs om pikilja tiri, en ostmix av grillad halloumi, saganaki, fetaoströra och fetaostrullar. Eller kanske ett spett grillade tigerräkor med chiliaioli. Naturligtvis också ett fat oliver. Mycket plock. Precis som det ska vara i Grekland. Direkt innanför entrén ligger det öppna köket där ljudet och dofterna från grillen hälsar gästerna välkomna. Till höger ligger baren och det finns sittplatser både på entréplan och på övervåningen. Utomhus så har Juliano stora planer för den generösa terrassen nu till sommaren. Han planerar att sätta upp glasväggar och förse utomhusserveringen med infravärme. – Den enda egentliga nackdelen med vårt läge är ju att terrassen ligger åt norr, men med de här ombyggnationerna så kommer vi att kunna förlänga utomhussäsongen ganska ordentligt, konstaterar han. MATEN LAGAS I ETT ÖPPET KÖK vilket möjliggör för gästerna att se hur deras beställning tillagas från färsk råvara till färdig maträtt. Anders G Jakobsson redaktionen@fixmedia.se mat & krogliv Foto: anders G Jakobsson