Livsstil PRYLEN: APPEN GUIDAR I SKOGEN I 10 år ha
r Svampguiden som app varit en trygghet för alla svampfantaster där ute. Nu har appen fått sig en uppdatering och är således än mer din självklara guide ute i skogen. 10 000 SVAMPARTER finns det i Norden, varav 100 är ätbara, det vill säga innehåller inte skadliga ämnen och tilltalar de mänskliga smaklökarna. Källa: svampguiden.com MUSTIGT FYLLD OMELETT En härligt krispig, italiensk omelett med skogschampinjoner, parmesan och färska örter. Lika god varm som kall. Och det bästa av allt, en matig Frittata fungerar utmärkt till både frukost, lunch och middag. Hela receptet finns på zeta.nu. Frittata: 0,5 1 st 3 st gul lök, finhackad 75 g skogschampinjoner, skivade 1,5 kokta potatisar, skivade vitlöksklyfta, finhackad ägg 3/4 dl mjölk 0,5 dl hackade örter, till exempel basilika eller bladpersilja 1/4 dl Parmigiano Reggiano, riven svartpeppar efter smak Till maten Ägg och vin kan vara en olycklig smakkombination. Men turen är på vår sida. Svamp gör att vinet och ägget gifter sig utmärkt. Ett friskt och fruktigt vitt vin som lättar upp är att föredra. Vi rekommenderar Kleine Zalze från Sydafrika. PALL TILL PAUSEN Jadå, med Singi Stubben från Fjällräven. En slitstark ryggsäck som även fungerar som pall. Perfekt! Tips & trend Höstens härligaste ställe är skogen. Plocka svamp eller bara sitta ner är lugn njutning efter en arbetsvecka. text: Max Nilsson PLOCKA RÄTT Niki Sjölund har teamat upp sig med Jonas Cramby i den nyutgivna Vildplockad svamp. De ger oss en bok helt dedikerad plockning, hantering och tillagning av matsvampen. Ett måste för både nybörjaren och entusiasten. Utgiven hos Natur och Kultur. 33