Nöjesnytt HOME 1
Äppelcider och äppelvin är samma sak, jäst dryck
av äpplen. En otippad jämförelse kan tyckas men inte ovanligt att fundera över då många snarare ser en läsk framför sig när drycken cider kommer på tal. Så har det inte alltid varit. Under medeltiden var frukt- och bärviner vanligt förekommande i Sverige. Men att hålla bryggerier och dryckesföretagen ansvariga för att urvattna ordet cider med sina storsäljande, söta brygder har ingen mening. Det är ordet cider som är oskyddat precis som att dessa ”söta andra” är trevliga på egna meriter, och gillas av många. Bra att känna till är att cider verkligen kan vara många helt olika typer av fruktdryck. I takt med att svenska äppelodlare börjat förädla sina skördar till must, cider, glögg eller till en fat- eller flasklagrad cider som vore det ädel champagne har intresset bland konsumenterna ökat. En annan trend är att många vill dricka alkoholfritt varför äppelmust är perfekt med sin höga syra och rena äppliga smak. Nytt är även möjligheten att välja must från en namngiven odlare eller platsspecifikt ursprung. Men även cider med låga 4-7 vol.% alkohol är populär. Det märks inte minst bland tillverkarna som säljer slut på sina drycker snabbt. Hantverksdryckerna har fortfarande en starkt begränsad tillgång, men det finns hopp. Branschen har framtidstro och den är smittande då nya odlare och tillverkare tillkommer varje år. Undertecknad var en av jurymedlemmarna i årets tävling i Cider-SM och jag vill avsluta med: Wow så många goda, välgjorda och spännande cidrar som tillverkas i Sverige. Och till alla er som följt äppeldryckerna ett tag - är tiden mogen för den söta, ljuvliga iscidern från Brännland i Umeå att presentera sig som etablerad? Brännland som var bland de första har fått många efterföljare. Spännande. CIDER-SM Nyligen hölls svenska mästerskapen i cidertillverkning, CiderSM, på Spritmuseum i Stockholm. Tävlingen består av olika klasser som torr, halvtorr eller söt cider. Ren äppelcider eller blandad av äpplen och päron, eller innovativa drycker som cider spetsad med humle eller ölmalt. De senare några av många spännande nyheter. MUST INGRID MARIE ÄPPELMUST 2020 (1993), 25 kr för 250 ml. En svensk hantverksmust, utan alkohol. Färgen är bärnstensgul och doften, när flaskan öppnas, är stor, äpplig och generös. Smaken är mer söt än torr, syran är dock hög varför helheten har balans. Inslag av soliga, rödgula äpplen, en touch honung och lätt krydda. Eftersmaken är rund, en utmärkt ”gärnadryck”. FLASKLAGRAD CIDER GRAVENSTEINER FLASKJÄST CIDER 2019 (11519), 129 kr Alkohol: 7% Ljusgul mot mörkare ton, doften är stor, lätt brödig med inslag av champinjoner. Nyanserad. Smaken är torr, medel/fyllig, frisk av äpplen, tydlig beska av grape och citron, kryddor, en touch av honung och persika. Generös rondör, ändå lätt i texturen. Fin mousse, hög syra och bra längd. Bravo, ser fram emot kommande årgångar. SOLNÄS VINTERÄPPLEN CIDER 2020 Alkohol: 0,5% Doften är ren, äpplig och tydligt kryddig. Smaken fyllig, sötsyrlig, rund och tydligt kryddig. Bred och djup, generös längd, hint av honung. Krämig mousse med en touch av krydda. Funderar högt om inte denna cider är ett alternativ för alla som gillar öl av ale-typ, och till passande mat i husmansstil. Klockren, god! Säljs från gårdsbutiken i Kivik. REPLICANT 2020 (11022), 99 kr. Tillfällig nyhet 14/9 Alkohol: 4,5% Torr cider som smakar av röda äpplen och röda bär, av marsipan och lite kryddor. Bra längd, ren och frisk. Läcker, nyanserad och härligt god. CALVADOS PAYS D'AUGE AFFINAGE EN FÛT DE SAUTERNES (40984)Busnel, Calvados Frankrike, 429 kr för 500 ml Alkohol: 40% Fyllig, tydlig äppelsmak med en touch apelsin, vaniljkryddiga noter från fatlagringen, inslag av fikon ger en sötma, mjukhet och rund längd. Trevlig, tydlig och lätt att förstå och alldeles underbar till en bit mörk choklad, efter middagen. ELKE JUNG, UTBILDAD SOMMELIER OCH SKRIBENT 46 | nöjesnytt