VellingeStaffanstorp 1
10 Bilder & Text: Emmanuella Sjögren energiladdad
e chokladsnacks för att pigga upp under hösten När energin är låg och sötsugen slår, kan dessa chokladsnacks, fullproppade med godsaker, utan konstigheter göra susen. Förutom att de är beroende framkallande, är de lite extra snällare mot plånboken med. It’s a win win! Quinoa Power Bars med mörkchoklad, gojibär & kokos Dessa kommer försvinna snabbt. Är man flera i hushållet, är det lika bra att göra flera satser åt gången. De håller bra i en lufttät förpackning i skafferiet. Ta på dig rena handskar och blanda tillsammans alla de torra ingredienserna i en skål, tillsätt sirapen och blanda med händerna, tillsätt dadlar och blanda lite, till en klibbig massa. Ingredienser 1 dl quinoa puffar (alternativt dinkel puffar) 1 dl rostade chokladchips 1/2 dl gojibär (eller annan torkade frukt efter smak) 2 msk chiafrön 8-10 stycken dadlar (färska utan kärna) 2 msk lönnsirap 1/4 tsk salt 100g mörk choklad Mixa dadlarna tillsammans med 1 tsk vatten till en klibbig massa, använd lite mer vatten för att mjuka upp det om du känner att det behövs. Dadelmassan fungerar som ett klister för att hålla ihop quinoan och resterande ingredienser. (Viktigt att du mosar så fint som möjligt) Smält chokladen försiktigt i mikron eller på vattenbad och blanda ihop med quinoa mixen. Använd dina händer för att se till att alla ingredienserna är väl blandade. Lägg quinoa och choklad blandningen mellan två ark bakplåtspapper och tryck hårt med händerna eller kavla ut degen för att forma en jämn, tät rektangel eller kvadrat, cirka 5mm tjock. Gör du en större sats kan du även använda en bakform täkt med bakplåtspapper för att trycka ut i. Låt vila i kylen cirka en timme tills den har stelnat helt. Skär i bitar i den storlek du önskar och njut! Emmanuella Sjögren är matinspiratör, och författare till kokboken Too Good to Waste. På hennes websida www.byemmanuella.com hittar ni flera inspirerande recept. Där kan ni också beställa hennes nya kokbok, boka paellacatering, samt ta kontakt med Emmanuella vid eventuella frågor om denna artikel. Följ gärna Emmanuellas matresa via Instagram @food_byemmanuella Bild på Emmanuella: Fotograf David Back Två “Reeses” Peanut Butter Protein Cup! Har du provat de amerikanska Reeses Peanut Butter Cups? Här är en liten snällare variant utan raffinerat socker, med mörkchoklad istället för den sötare mjölkchokladen samt lite proteinpulver för extra kick! Dessa är riktigt poppis med mina unga hemma och är perfekt till fika när sötsugen slår! Ingredienser till åtta cups 1 dl jordnötsmör 1 msk vanilj proteinpulver (valfri) 2 msk lönnsirap (eller honung) 1/2 tsk salt (eller mer beroende på smak) 1/4 äkta vaniljpulver (ej vaniljsocker) Cirka 250 gr smält mörk choklad (tempererat) Du behöver en muffinplåt med 8 stycken muffinformar cirka 5 cm i diameter. Om pappret är tunt, ta dubbla formar. Gör så här: Ställ formarna på en en muffinplåt. Värm upp jordnöstsmör, lönsirap, vanilj, salt och protein pulver, försiktigt till en jämn smet. Hacka chokladen i mindre bitar och smält i mikrovågsugnen eller över ett vattenbad. Viktigt att du rör om ofta så att chokladen inte bränns vid. Fördela hälften av chokladen i formen, cirka 1 msk i varje form. När du har fördelat chokladen så slår du plåten på bordet så att chokladen fördelas jämnt över botten. Ställ i frysen cirka 5 minuter för att stelna. Fördela jordnötsmör blandningen i formen ovanpå chokladen och platta till så jämnt det bara går. Smält resten av chokladen och fördela i varje form, ovanpå jordnötsmör blandningen. Slå formen på bordet igen för att få en jämn och fin fördelning. Strö lite salt över och ställ in i kylen och låt stelna. Njut!