Cirkulera 1
Cirkulera Ledaren
Cirkulera Nyheter
Cirkulera Miljöministern vill se tuffare tag
Cirkulera Lär känna sopbilschauffören
Cirkulera Eleverna kollar in Återbruket
Cirkulera Västerås främjar Botswanas miljö
Cirkulera Vi gör ett besök i äppelmusteriet
EKOÄPPLEN TA TEMPEN PÅ DITT EGET ÄPPELTRÄD • Se e
fter om det har blomknoppar som kan slå ut nästa år. Hur mycket trädet har växt syns på grenarna som får skott. • Om du vill få bättre tillväxt, gödsla med hästgödsel som du gräver ner så den får myllas. Men gödsla inte när trädet växer efter midsommar utan antingen vår eller höst när trädet har gått och lagt sig. • Ta bort gräs om det växer nära runt trädet. • Om bladen är bruna och har skorv, se till att gräva ned dem när de släppt i höst för då dör skorven. SÅ BLIR ÄPPLENA TILL MUST OCH CIDER Först sorteras äpplena i pallar. De läggs på en bana och förs till en balja där de spolas rena. Äpplena rivs till en grov massa. Juicen pressas ur och hälls i rostfria tankar. Musten pastöriseras, det vill säga hettas upp till 83 – 87 grader vilket ger en hållbarhet på två år. Om musten enbart får stå så börjar den jäsa efter fyra-fem dagar och blir till cider. kan räkna med skörd och när vi fick chansen att köpa Sveriges första ekologiska äppelodling som ligger i Hallstahammar slog vi till. Den är ett kulturarv som vi vill ta vara på. På odlingen finns ungefär 100 olika äppelsorter som planterades här för 20 år sedan. Många av äppelsorterna kom från början från Östeuropa och Ryssland där det fanns sorter som klarade sig bra utan kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel. Eftersom jorden på odlingen i Hallstahammar är mycket lucker så ger det goda förutsättningar för att lyckas med giftfri odling. – Vi inventerar och går igenom alla äppelsorter. En del av ursprungsäpplena finns inte kvar medan andra har tillkommit. Dessutom odlar vi plommon, päron, druvor och bär. De köpte odlingen i fjol och de räknar med att kunna skörda ungefär 50 ton äpplen ett normalår. Men inte i år alltså. – Det var varmt i början av våren och då kom knopparna fram men sedan kom kylan Höstdessert, Discovery, Rödluvan, Bergs Stina med flera. Det finns över 100 äppelsorter på Bergs Äppelgård i Hallstahammar. och fruktämnena frös. De som inte frös tog senare skada för då var det så blåsigt. Så det var en usel vår för oss. – Men vi vill ta vara på allt, och försöker hitta på nya användningsområden. Transparent Blanche hade mycket fruktmögel på sig i år men då skördade vi dem innan de var riktigt klara. Vi har gjort grön juice av dem, juice som används i matlagningen och ger en fin syra. För att gynna odlingen bäddar de för vildbin och humlor på bästa sätt. De små flygfäna är vitala för att det ekologiska kretsloppet ska fungera. De odlar grönsaker som pumpa och tomater som blommar på hösten och ger insekterna mat när inget annat blommar. Hästgödsel utan för mycket kväve är bra för äpplena men får även duga till grönsakerna. – Hästskiten är faktiskt hjärtat i vår odling, konstaterar Lena Ryberg-Ericsson innan hon hoppar upp på gräsklipparen igen. Gräset måste hållas kort så att det inte stjäl näring De hungriga ankorna kommer genast när Lena Ryberg-Ericsson ropar att det är matdags. 16 CIRKULERA #3 2017
Cirkulera Sorteringsmissarna – så undviker du dem